Roladki z kapustą
Składniki na 6 porcji:
2 szklanki mąki
łyżka masła
2 żółtka
1 jajo
2 dag drożdży
1/4 szklanki mleka
gęsta śmietana
farsz:
50 dag kiszonej kapusty
50 dag pieczarek
cebula
kminek
olej
Jarzynka WINIARY
pieprz
Drożdże rozpuść w letnim mleku, wymieszaj z łyżką mąki, po czym odstaw do wyrośnięcia. Masło roztop, mąkę wysyp na stolnicę, zrób zagłębienie, do którego wlej rozczyn, dodaj 3 żółtka i wszystko razem zagnieć. Następnie dodaj rozpuszczone masło i tyle śmietany, aby ciasto było luźne. Teraz starannie je wyrób i odstaw, by wyrosło.
Pieczarki i cebulę posiekaj i podsmaż na oleju. Kapustę obgotuj, odciśnij, drobno pokrój, połącz z pieczarkami, dopraw Jarzynka, pieprzem i kminkiem, chwilę smaż, ostudź.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj grubiej niż na makaron, pokrój w prostokąty o wymiarach 6 x 12 cm, na każdym umieść trochę farszu, zwiń i mocno zlep brzegi. Roladki przełóż na natłuszczoną blachę do ponownego podrośnięcia, a potem posmaruj pozostałym białkiem. Wstaw do nagrzanego piekarnika (180°C) i piecz około 20 minut.
slawek3400