Tymbaliki z drobiu
Składniki:
50 dag ugotowanego kurczaka
2 szklanki Złotego rosołu WINIARY
10 dag groszku konserwowego
10 dag papryki konserwowej
4 jaja
2-3 łyżki Żelatyny WINIARY
kilka listków sałaty
2 małe marchewki z rosołu
Na dnie małych foremek lub zwykłych filiżanek rozłóż groszek, pokrojoną w niewielką kostkę paprykę i cząstki dwóch jaj ugotowanych na twardo. Na wierzchu połóż drobno posiekany drób i talarki marchewki.
Żelatynę zalej kilkoma łyżkami zimnej wody (aby napęczniała), po czym przełóż do rosołu i zagotuj, stale mieszając. Tak przygotowaną galaretką wypełnij filiżanki. Gdy płyn stężeje, filiżanki zanurz na chwilę w gorącej wodzie, po czym przełóż tymbaliki na półmisek z listkami sałaty.
Przed podaniem ozdób cząstkami jaj, plasterkami cytryny i zieleniną.
slawek3400