Szybkie spaghetti
Składniki:
50 dag makaronu spaghetti
60 dag chudej mielonej wołowiny
szklanka soku pomidorowego
półtorej szklanki przecieru pomidorowego z kartonu
lub puszka pomidorów w zalewie (40 dag)
duża czerwona cebula
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
2 płaskie łyżki mąki
łyżeczka słodkiej mielonej papryki
tymianek, bazylia
natka pietruszki
cukier, sól, pieprz
ewentualnie:
parmezan
Fix do spaghetti po bolońsku WINIARY
Na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojoną cebulę, dodaj mięso i Fix (przygotowany według przepisu na opakowaniu). Usmaż, cały czas mieszając. Gdy płyn odparuje, oprósz mąką, zalej sokiem pomidorowym, wymieszaj i zagotuj. Dodaj do tego przecier pomidorowy (lub rozgniecione pomidory z puszki wraz z sokiem), roztarty czosnek i wszystkie przyprawy do smaku. Duś pod przykryciem.
Makaron ugotuj na półtwardo (al dente), dobrze odsącz, polej sosem i udekoruj natką oraz bazylią. Potrawę możesz także posypać łyżeczką tartego parmezanu i podawaj z surówką warzywną.
slawek3400