Szynka cielęca po wileńsku.pdf

(140 KB) Pobierz
348159587 UNPDF
1 Cielęcina udca – 5,0 kg,
2 Sól – 0,24 kg
3. Saletra – 0,012 kg
4. Pieprz – 0,01 kg
5. Ziele angielskie – 0,005 kg
6 Lid laurowy – 6 szt
7. Kolendra – 6 ziaren
8 Łyżka prokowanego romarynu
Zagotowad 2 litry wody olą aletrą i pryprawami utłuconymi w modieru wytudid Za
pomocą trykawki wprowadid olankę (klankę) do głębych wartw mięa właca w okolice
koci (25-30 nakłud)
Synkę ułożyd w kamiennym nacyniu alad olanką prykryd talerykiem obciążyd i otawid na 3
tygodnie prewracając co 3 dni
Wyjąd onurowad uyd 6 godin w prewiewnym chłodnym miejcu
Wędid 6 godin dymem imnym lub godinę gorącym
Produkt redniej trwałoci
Autorzy: Tadeusz Barowicz i Wojciech Tatarczuch
Nadełał Maxell
Zgłoś jeśli naruszono regulamin