Szynka wołowa gotowana.pdf

(159 KB) Pobierz
348162811 UNPDF
A. Surowiec:
Zepoły mini lub pojedynce minie udców jałówek i wolców - element obrobiony (po
ociekniciu) - 5 kg
Minie b/k pochodące udca jałowic lub wolców kl I i II dieli i na pocególne epoły mini,
cile po błonach minych Do produkcji ynki wołowej prenaca i natpujące epoły mini
a) raowa górna (miieo półbłoniaty i miieo mukły),
b) raowa dolna (miieo dwugłowy),
c) krydło (miieo cterogłowy),
d) kryżowa (epół mini biodrowych)
e) ligawa (miieo półcignity)
Zepoły mini pobawia i tłucu ewntrnego i wewntrnego, cigien
B Pryprawy i materiały pomocnice
I. Przyprawy:
1 ól - 0,29 kg
2. saletra - 0,0087 kg
3. cukier - 0,0087 kg
4. woda - 1,5 l
II Materiały pomocnicze:
1. siatki kurczliwe do szynek.
2 pagat lub prda
Skrót Intrukcji
1 Pochodenie i jakod urowca
Omówione wyżej
2. Peklowanie i ociekanie:
Synki natrykuje i dominiowo dając 6-7% solanki w stosunku do wagi surowca. Stosowad 2-4
natryknicia dominiowe Natpnie ynki alewa i olanką w iloci i kładie jak podano
wyżej Ca peklowania ynek w olance - 8-10 dni. Po tym czasie szynki wyjmujemy z solanki i
kładiemy na kratach do odcieknicia Odciekanie trwa 48 godz. w temp. 4-6 t C Jeli po
odciekniciu ynka jet byt łona (nie powinna) poddajemy ją moceniu w imnej bieżącej wodie
Natpnie odciekamy i ouamy
Proce peklowania powinien prebiegad w temp 4-6 tC pry wilgotnoci 90-95% Pred wdeniem
mio należy prawdid pod wgldem jakoci upeklowania tn cy na całym prekroju ynki mają
jednolitą cerwona barw ora dotatecnie łony mak
Podca peklowania ciżar ynki wrata rednio o ok 4%
3 Napełnianie i nurowanie
Surowiec peklowany wija i, nadając ktałt wrecionowaty o wielkoci ok 2 kg Na uormowaną
ynk naciąga i iatk kurcliwą, kooce wiąuje i prdą, porądając ptelk do awieenia,
lub nuruje pagatem (ałożyd rkawice) wdłuż 2 ray i w poprek w odtpach co 2-4 cm. W
prypadku urowca nie nurowanego i be iatki kurcliwej, wiea i na ptelce lub beporednio
na haczyku.
4. Osadzanie:
W temp nie wyżej niż 30 t C pre ok 2 god
5 Wdenie
Osuszanie w temp. 40-60 st. C do osusenia powierchni Wdenie gorącym dymem o temp 45-80
st. C przez ok. 1,5-4 god do barwy brąowej odcieniem cerwonym
6 Obróbka cieplna
Pary i w temp 80-82 st. C przez 1,5-2,5 god licąc ok 60 min na 1 kg wady, do uykania temp
wewnątrz szynek 68-72 st. C. W pierwszej fazie parzenia szynki gotujemy przez ok. 15 min we
wrątku
7. Studzenie:
Do odparowania w przewiewnym miejscu.
8 Chłodenie
Do temp 10 t C wewnątr ynki
Wydajnod gotowego produktu w tounku do urowca ok 94%.
Autor: Maxell
Zgłoś jeśli naruszono regulamin