Jabłkowa masa w cieście
Składniki:
Ciemny biszkopt:6 jajek1 szklanka cukru1 szklanka mąkiłyżeczka proszku do pieczeniazapach1 łyżka kakaoBiszkopt jasny:5 białek3 łyżki mąki ziemniaczanej3 łyżki mąki tortowej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka octuMasa jabłkowa:8 jabłek1 łyżka Kasi1 zielona galaretkaCiasto kropeczkowe - makowe4 białkaszklanka wiórków kokosowych3/4 szklanki maku2 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasa do przełożenia ciasta:5 żółtek3/4 szklanki cukru1 budyń waniliowy1 łyżka mąki ziemniaczanej1 kostka Kasi1/2 l mlekazapach
Wykonanie:
Upiec ciasto ciemne biszkoptowe. Ubić białka dodać cukier i żółtka. Dodawać małymi porcjami mąkę, kakao, proszek do pieczenia i zapach. Upiec ciasto biszkoptowe jasne. W podobny sposób ubijamy białka i dodajemy cukier, mąkę, proszek do pieczenia i ocet. Wykonanie masy jabłecznej polega na obraniu i starciu jabłek, wrzucenie ich do garnka z łyżką margaryny Kasi z cukrem. Chwile gotujemy i dodajemy galaretkę w proszku. i ponownie chwile mieszamy. Odstawiamy do ochłodzenia.
Ciasto kropeczkowe – makowe, 4 białka bijemy na piane dodajemy cukier, a następnie delikatnie wsypujemy i bardzo delikatnie mieszamy wiórki kokosowe, mak i mąkę z proszkiem, a na końcu dodajemy łyżkę octu. Pieczemy w piekarniku ok. 17min. Wykonanie masy do przekładania; polega na utarciu żółtek z cukrem. Dodajemy budyń i mąkę i troszkę mleka. Pozostałą część mleka gotujemy i do dajemy wykonana masę jajeczną. odstawiamy do wystygnięcia. Margarynę Kasię ucieramy do białości i dodajemy ugotowana i przestudzoną masę budyniową. do części masy dodajemy kakao i kawę rozpuszczalną. Gdy mamy juz wykonane wszystkie części ciasta, przystępujemy do jego złożenia w całość. ciemny biszkopt rozkrajamy na pół, smarujemy ciemną masą, przykrywamy jasnym biszkoptem, masą jabłkową, częścią jasnej masy, ciastem kropeczkowym i ostatnia częścią masy. Na wierzch przykrywamy 2 połową ciemnego biszkoptu. Ciasto możemy posypać pudrem lub polać polewą. Smacznego
ELMIRECZKA