Też gofry.doc

(21 KB) Pobierz
Też gofry

Też gofry ..ale odrobine inaczej ....
*
Składniki:
czekolada mleczna
drobne owoce (jagody, maliny, jeżyny, truskawki itp.)

Bita śmietana:
2 szklanki śmietany kremowej / najlepsza jest 32 % śmietanka
1 łyżka cukru pudru

Gofry:
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia / małe łyzeczki
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru pudru
4 jajka
5 łyżek oleju roślinnego
1 szklanka mleka
1 szklanka wody mineralnej
gazowanej

Sposób przyrządzenia:
Gofry
Przesiać mąkę, odmierzyć. Dodać proszku do pieczenia, sol i cukier, przesiać. W drugim naczyniu wymieszać resztę składników i dodać przesiana mieszankę maki, soli i cukru. Dokładnie wymieszać. Piec w gofrownicy na złoty kolor. Ułożyć na kratownicy ( np półka z lodówki) aby wystygły.

Bita śmietana
Śmietanę mocno schłodzić w lodówce. Miskę w której będzie ubijana śmietana zmrozić w zamrażalniku, wlać śmietanę, dodać łyżkę cukru pudru, ubijać do momentu aż śmietana „stanie”.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin