· 2,5 szkl. mąki + 2 łyżki
· 1 szkl. cukru
· 1 szkl. oliwy
· 5 jajek
· 1 szkl. wody gazowanej przezroczystej ( oranżada , sprite )
· 2 łyżki kakao
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia ( z czubkiem )
· 1 cukier waniliowy
Jaja z cukrem i cukrem waniliowym ubić mikserem na gęstą, puszystą masę (około 10 minut).Wciąż miksując, ale na niższych obrotach, dolewać oranżadę i olej, a następnie dosypywać mąkę z proszkiem do pieczenia.Masę podzielić na dwie części. Jedną wymieszać z kakao, a drugą z 2 łyżkami mąki.Okrągłą, średniej wielkości tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.Na środek tortownicy wylewać na przemian po dwie łyżki jasnego i ciemnego ciasta aż do wyczerpania masy.Zebrę piec około 50 minut w temperaturze ok. 180 stopni.Ciasto można polać polewą czekoladową
Mannitu