Zebra.doc

(244 KB) Pobierz

CIASTO ZEBRA

Składniki

·         2,5 szkl. mąki + 2 łyżki

·         1 szkl. cukru

·         1 szkl. oliwy

·         5 jajek

·         1 szkl. wody gazowanej przezroczystej ( oranżada , sprite )

·         2 łyżki kakao

·         2 łyżeczki proszku do pieczenia ( z czubkiem )

·         1 cukier waniliowy

Jaja z cukrem i cukrem waniliowym ubić mikserem na gęstą, puszystą masę (około 10 minut).Wciąż miksując, ale na niższych obrotach, dolewać oranżadę i olej, a następnie dosypywać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Masę podzielić na dwie części. Jedną wymieszać z kakao, a drugą z 2 łyżkami mąki.
Okrągłą, średniej wielkości tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
Na środek tortownicy wylewać na przemian po dwie łyżki jasnego i ciemnego ciasta aż do wyczerpania masy.
Zebrę piec około 50 minut w temperaturze ok. 180 stopni.
Ciasto można polać polewą czekoladową

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin