Serbska zupa fasolowa
Składniki:
· szklanka suchej białej fasoli
· 25 dag ogonówki lub chudego boczku
· 1 ½ szklanki przecieru pomidorowego
· 6 szklanek bulionu (może być z kostki)
· 2 cebule średniej wielkości
· 2 – 3 ząbki czosnku
· 4 – 5 łyżek gęstej śmietany 22%
· łyżka oliwy
· kilka listków bazylii lub pietruszki
· pieprz i sól
Sposób przygotowania:
Namoczoną i odcedzoną fasolę przełożyć do garnka, zalać bulionem i gotować na niedużym ogniu, aż będzie miękka.
Ogonówkę lub boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie, dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek, smażyć razem, mieszając, kilka minut, po czym przełożyć wszystko do garnka z ugotowaną fasolą.
Dodać przecier, gotować 10 minut, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Zgasić ogień wlać do garnka śmietanę i wymieszać.
Przed podaniem posypać zupę posiekaną natką lub udekorować listkami świeżej bazylii.
KatJaw2051