Serbska zupa fasolowa.doc

(25 KB) Pobierz
Serbska zupa fasolowa

Serbska zupa fasolowa

 

 

Składniki:

·       szklanka suchej białej fasoli

·       25 dag ogonówki lub chudego boczku

·       1 ½  szklanki przecieru pomidorowego

·       6 szklanek bulionu (może być z kostki)

·       2 cebule średniej wielkości

·       2 – 3  ząbki czosnku

·       4 – 5 łyżek gęstej śmietany 22%

·       łyżka oliwy

·       kilka listków bazylii lub pietruszki

·       pieprz i sól

 

 

Sposób przygotowania:

Namoczoną i odcedzoną fasolę przełożyć do garnka, zalać bulionem i gotować na niedużym ogniu, aż będzie miękka.

Ogonówkę lub boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie, dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek, smażyć razem, mieszając, kilka minut, po czym przełożyć wszystko do garnka z ugotowaną fasolą.

Dodać przecier, gotować 10 minut, przyprawić do smaku solą i pieprzem.

              Zgasić ogień wlać do garnka śmietanę i wymieszać.

Przed podaniem posypać zupę posiekaną natką lub udekorować listkami świeżej bazylii.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin