Odkwaszenie organizmu do wydruku.doc

(197 KB) Pobierz

Strona

    1

 

Kuracja odkwaszająca

Odkwaszenie organizmu

Zakwaszenie oznacza zaburzenie jednego z podstawowych mechanizmów regulacyjnych organizmu: równowagi zasadowo – kwasowej.

Terapię odkwaszenia organizmu należy stosować w przypadku cukrzycy, reumatyzmu, migren, alergii, problemów gastryczno – jelitowych ( w tym grzybicy jelit ), stanów bólowych, chorób układu krążenia, nowotworów.

Każdy narząd wewnętrzny pracuje w optymalnym dla siebie środowisku pH, czyli stężeniu jodów wodorowych. Ich stężenie decyduje o tym czy dany narząd pracuje w środowisku kwaśnym lub zasadowym. Środowisko kwaśne istnieje fizjologicznie tylko w żołądku.  Pozostałe narządu układu trawiennego:  dwunastnica, trzustka, wątroba, woreczek żółciowy swoje funkcje spełniają właściwie w środowisku zasadowym.

Bezpośredni wpływ na kształtowanie się środowiska w organizmie, nie tylko w układzie trawiennym, ma dieta. Spożywanie takich produktów jak zbyt duże ilości chleba, przetwory mleczne, rafinowany cukier, mięso, oraz przetwory przemysłowe, np. słodziki, margaryny, napoje jak coca –cola, kawa prowadzą do zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej.

Dlatego by organizm funkcjonował właściwie należy wprowadzić dietę odkwaszającą.

Okres przygotowawczy do diety odkwaszania

Polega ona z jednej strony na redukcji produktów zakwaszających w diecie : mięso, i jego przetwory,  mleko i jego przetwory, chleb oraz słodycze na bazie rafinowanego cukru, z drugiej strony na zwiększeniu ilości warzyw.

Ten okres przejściowy może trwać do 7 dni. W ciągu tego czasu należy stopniowo ograniczać spożywanie białka zwierzęcego: mięsa, wędlin, ryb oraz produktów mlecznych: sera żółtego, twarogów,  jogurtu, kefiru, maślanki  i mleka. Można stosować pełnowartościowe masło z zawartością 82% tłuszczu.

Redukujemy stopniowo ilość chleba zastępując go kaszą jaglaną, jęczmienną, gryczaną, płatkami owsianymi oraz ryżem pełnoziarnistym (basmati). Kaszę należy jeść w połączeniu z warzywami gotowanymi na parze w proporcji  20% kaszy, 80% warzyw. Do tego dodaje się oliwę z oliwek, olej lniany, masło, przyprawy

W okresie przygotowawczym należy zastąpić białko zwierzęce produktami roślinnymi, wprowadzając rośliny strączkowe: soczewicę, fasolę, ciecierzycę jedząc je również w proporcji 80/20 z warzywami gotowanymi.

Bardzo ważne jest spożywanie warzyw i owoców gotowanych na parze. W trakcie terapii odkwaszania organizmu jest to podstawowa forma przygotowania posiłku.

Przeprowadzanie terapii regeneracji trzustki i narządów układu trawiennego można przeprowadzać w kilku etapach. Długość ich trwania zależy od zaawansowania choroby, wyczerpania organizmu, charakteru osoby poddającej się zmianom żywieniowym.

W trakcie odkwaszenia:

Ø      Nie należy spożywać produktów zakwaszających tj. chleb, zbóż, przetworów mlecznych i słodyczy na bazie cukru rafinowanego

Ø      Nie należy pić kawy i czarnej herbaty

Ø      Spożywać warzywa z ziemniakami włącznie – wszystko gotowane na parze,

Ø      Dodatkowo je się namoczone, a potem wyprażone w piekarniku pestki dyni, słonecznika, migdały (obrane ze skórki), orzechy laskowe i włoskie

Ø      Można „podjadać” owoce suszone (sparzone uprzednio wrzątkiem)

Ø      Używać soli kamiennej lub morskiej (nie rafinowanej)

Ø      Używ masła, oliwy z oliwek, oleju lnianego, oleju z konopi, zamiennie lub razem dodawanych dopiero do  posiłków / warzyw wyłożonych na talerzu

Ø      Do posiłku można zjadać kilka liści zielonej sałaty, sparzony pomidor, kilka plasterków kiszonego lub świeżego ogórka lub 1 – 2 łyżek kapusty kiszonej oraz ugotowane na parze lub upieczone jabłko,

Ø      Warzywa posypać natką pietruszki, bądź koprem lub szczypiorkiem.

Takie odkwaszane posiłki spożywa się zasadniczo 2 razy dziennie, na śniadanie i na obiad, a wieczorem na kolację można warzywa pozostałe ze śniadania lub obiadu doprawić i  zmiksować na zupę –krem.

Do tego powinno się wypijać ok. 1 ½ - 2 l. ciepłych herbat ziołowych (krwawnik, tymianek, mniszek lekarski, fiołek trójbarwny, słaba zielona herbata) lub lekko osolona woda.

Napoje w diecie odkwaszania:

Ø      Pół godziny przed posiłkiem należy pić ciepłą przegotowaną wodę, a pół godz. po posiłku herbatki ziołowe,

Ø      Bulion ugotowany ze świeżych warzyw  z dodatkiem przypraw ziołowych jest bardzo alkaiczny – możemy go pić między posiłkami

Ø      Kolejnym napojem jest wywar z natki pietruszki, który wzmacnia nerki i ułatwia wydalanie

Dodatki smakowe

              Posypka z sezamu jasnego lub czarnego.

Sezam należy najpierw namoczyć w wodzie 2 – 3 godz. a następnie odcedzić i wyprażyć  w piekarniku o temp. 180 0 C.

Sezam dostarcza dużo przyswajalnego wapnia, który jest pierwiastkiem alkalizującym, a sezam czarny zawiera dodatkowo wiele minerałów.

Pestki dyni, słonecznika, orzechy należy wymoczyć w zimnej wodzie i po osuszeniu dodawać do posiłków. Migdały należy sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki.

Zalecenia ogólne:

ü      Tłuszcze dodawane do warzyw dopiero na talerz,

ü      Warzywa surowe:

o        Obrany ze skórki (sparzony wrzątkiem) pomidor, obrany ze skórki ogórek, kapusta kiszona, suszone pomidory w oleju, zielona sałata, kapusta pekińska cykoria

o        Surowe warzywa można stosować na zmianę jako dodatek do warzyw ugotowanych na parze.

ü      Ilość posiłków:

o        Śniadania i  obiady  powinny nas sycić

o        Kolacja powinna być skromna najlepiej zjeść zupę warzywną lub krem z wykorzystaniem warzyw ugotowanych z poprzednich posiłków.

o        W przypadku głodu pić herbaty ziołowe lub lekko posoloną wodę

o        W przypadku spadku ciśnienia można wypić wodę z miodem (uwaga na poziom glukozy u cukrzyków)

ü      Wyłącznie  świeże produkty – nie mrożone i nie przetworzone

o        Nie używamy kuchenek mikrofalowych

o        Warzywa gotujemy na parze do uzyskania miękkości.

o        Wodę uzyskaną po gotowaniu warzyw można dodać do zupy.

ü      Sposób gotowania

o        Warzywa korzenne można obierać lub dobrze wyszorować szczotką

o        Marchew,  korzeń pietruszki, seler, kalarepa – kroimy w średniej grubości plastry

o        Buraki i ziemniaki można gotować w skórce i obierać tuż przed posiłkiem

o        Warzywa z dużą zawartością wody ( cukinia, brokuł) gotuje się bardzo szybko, dlatego należy je dołożyć na kilka minut przed zakończeniem gotowania warzyw korzennych wchodzących w skład tego samego posiłku

v      Lista zakupów przed rozpoczęciem kuracji,

o        Warzywa – marchew, korzeń i natka pietruszki, seler  korzenny i liściasty, cebula, por, brokuł, burak. Ziemniaki, cukinia, kapusta biała i czerwona, rzodkiew rzepa, kalarepa, kalafior w sezonie.

o        Suszone pomidory w oleju, karczochy w oleju

o        Szczypior, koper, natka pietruszki, cykoria

o        Korzeń imbiru, cynamon, wiórki kokosowe

o        Strąkowe – fasola (adzuki, czarna, czerwona), ciecierzyca

o        Owoce – jabłka

o        Zioła przyprawowe śwież i suszone, sól kamienna lub morska

o        Zioła lecznicze – melisa, kminek, pokrzywa, mniszek lekarski, nasiona kopru włoskiego, korzeń łopianu, pokrzywa, znamiona kukurydzy, rozmaryn

 

Wychodzenie z terapii odkwaszania jest tak samo ważne jak sama terapia. Należy łagodnie przejść z diety bezbiałkowej i bezwęglowodanowej do diety z udziałem 80%  produktów alkalicznych i 20% produktów kwasotwórczych. 

 

             

Kuracja   Dziesięciodniowa

 

Przykładowy jadłospis z rozpisaniem na poszczególne dni

 

 

Posiłek

Gotowane na parze

Warzywa surowe

Dodatki

Napój po posiłku

 

Pierwszy dzień

Śniadanie godz. 7 - 9

 

Ziemniaki, marchew, seler, brokuł

 

Pomidor, kiszony ogórek

Oliwa z oliwek lub masło, posypka z czarnego sezamu

 

Herbata z mniszka lekarskiego

 

Obiad godz. 13

 

Ziemniaki, korzeń pietruszki, buraki

 

Zielony ogórek z sosem vinaigrette

Oliwa z oliwek lub masło, nasiona słonecznika

 

Ciepła woda z dodatkiem  imbiru

Przekąska godz. 16

 

Jabłko z piekarnika

 

 

Cynamon i masło

 

Herbata z pokrzywy

Kolacja    godz. 18

 

Zupa warzywna

 

Masło, sezam czarny lub jasny

 

Ciepła woda

 

 

 

 

 

 

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin