Przepyszna wilgotna babka
Składniki
Przepis
25 dag mąki pszennej2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia2 jajaszklanka cukruszklanka mlekaopakowanie cukru waniliowego5 dag masła lub margarynydowolne bakalieszczypta soli
Przesiewamy mąkę i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Jaja wbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy na puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy mąkę, wlewamy porcjami mleko, cukier waniliowy, szczyptę soli, a na końcu stopiony, letni tłuszcz cały czas mieszając. Drobno posiekane bakalie obsypujemy łyżką mąki, wkładamy na rozrobioną masę i delikatnie mieszamy. Formę babkową (najlepiej z kominkiem) lub keksową smarujemy cienko masłem i sypiemy bułką tartą. Przelewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 45 min.Uwaga! Babka bardzo zyska jeżeli ją polukrujemy.Ta babka jest po prostu pyszna! Przepis znam z jakiejś książki, już nawet nie pamiętam jakiej. Przepisałam go sobie i jest.
tadeusz.grzywacz