Pierwszy miesiąc
Im prędzej chudniemy, tym szybciej organizm chce wyrównać "straty". Warto więc rozłożyć odchudzanie na trzy miesiące, bo pozwoli nam to przyzwyczaić się do innego sposobu przygotowywania i jedzenia posiłków, a organizm - do innego sposobu dostarczania mu składników odżywczych.
Rozsądne chudnięcie to zrzucanie 0,5-1 kg nadwagi tygodniowo. Przy naszej diecie w takim tempie możemy pozbyć się od 6 do 12 kg tłuszczu. Dieta obfituje w warzywa i przetwory mleczne, czyli produkty o niskim tzw. indeksie glikemicznym. Zapobiega to dużym wahaniom poziomu cukru we krwi, dzięki czemu unikamy napadów głodu.Ponadto większa ilość tych produktów, a mniej mięsa oraz przetworów zbożowych sprzyja utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie, a to usprawnia pracę naszych narządów wewnętrznych. Oczywiście unikamy słodyczy i nadmiaru tłuszczu.Pierwszy miesiąc Spożywamy regularnie cztery posiłki dziennie. Ustalamy w miarę stałe godziny jedzenia, biorąc pod uwagę naszą organizację dnia (możemy zamienić miejscami np. obiad z podwieczorkiem). Nie liczymy kalorii. Nie zmniejszamy radykalnie ilości pożywienia, ale zmieniamy proporcje między produktami: jemy określone ilości produktów białkowych (mięso, jaja, przetwory mleczne), węglowodanów (pieczywo, ziemniaki, makarony), owoców oraz tłuszczów. Natomiast bez ograniczeń jadamy warzywa, pijemy niegazowaną wodę mineralną i herbaty owocowe bez cukru.Na śniadanie • Kromka chleba razowego cienko posmarowana masłem, posypana łyżką posiekanej natki pietruszki, pomidor, jajko na twardo. Kawa lub herbata z mlekiem.• Jogurt naturalny (125 g) z łyżką otrąb pszennych, 3 suszone figi. Kawa lub herbata z mlekiem.• Kromka chleba razowego cienko posmarowana masłem, posypana łyżką posiekanego koperku, z plasterkiem chudej wędliny i świeżym ogórkiem. Kawa albo herbata z mlekiem.• Kromka chleba razowego cienko posmarowana masłem i posypana łyżką posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki serka wiejskiego light z pomidorem. Kawa albo herbata z mlekiem.Na II śniadanie • Sałatka z zielonej fasolki szparagowej (mrożonej lub świeżej), jednego jajka na twardo oraz łyżeczki cząbru z sosem przygotowanym z łyżeczki oliwy i soku cytrynowego.• 1/2 opakowania serka wiejskiego light z pokrojonym w kostkę pomidorem i połówką czerwonej papryki oraz łyżeczką posiekanej bazylii.• Sałatka z pomidorów, czerwonej papryki, 1/2 kuli (lub 3 małych kulek) mozarelli z sosem przygotowanym z 2 łyżek jogurtu naturalnego i łyżeczki oregano.• Sałatka z zielonej sałaty, pomidorów, jajka na twardo i świeżych ziół z sosem przygotowanym z łyżeczki oliwy oraz soku cytrynowego.Na obiad • Pulpety z chudego mielonego mięsa: 150 g mięsa wymieszaj z łyżką jogurtu naturalnego i łyżeczką cząbru. Dopraw pieprzem i solą, uformuj 2 pulpety i ugotuj je w niewielkiej ilości bulionu. Surówka z utartego zblanszowanego selera, małego jabłka i łyżki jogurtu naturalnego.• Duszona ryba: 150 g ryby uduś z cebulą i marchewką. Surówka z czerwonej i żółtej papryki z łyżką jogurtu naturalnego i posiekaną świeżą bazylią.• Ryba pieczona: 150 g ryby oprósz ziołami i upiecz w folii. Surówka z białej kapusty, 1/3 pomarańczy oraz łyżki jogurtu naturalnego.• Pieczony kurczak: średnią pierś kurczaka oprósz ziołami i upiecz w folii. Surówka z tartych warzyw: marchwi, selera, pietruszki z łyżką jogurtu naturalnego oraz szczyptą (do smaku) gałki muszkatołowej.
Na podwieczorek Kromka chrupkiego pieczywa, 150 g dowolnych owoców (np. malin, truskawek, brzoskwiń, bananów, jabłek) lub szklanka soku marchwiowo-owocowego.To się może zdarzyć Po miesiącu diety obfitującej w warzywa tracimy na wadze, a ma to związek z ubytkiem wody z organizmu. Warzywa zawierają bowiem dużo potasu, który działa odwadniająco. Teraz waga może się zatrzymać na kilka dni w miejscu, ale to nie znaczy, że dieta jest nieskuteczna.
valanga1988