Składniki:
Ciasto:
· 40 dag mąki
· 6 łyżek cukru
· cukier waniliowy
· 20 dag Kasi
· łyżeczka proszku do pieczenia
· 2 łyżki kakao
· 2 łyżki śmietany
masa serowa:
· 1 kg twarogu ( tłustego)
· 1,5 szklanki cukru
· 4 łyżki stopionej Kasi
· 5 jajek
· łyżka budyniu śmietankowego
· rodzynki, skórka pomarańczowa
· ew. wanilia w lasce
Sposób wykonania:
Składniki ciasta zagnieść, uformować dwie kule i włożyć do lodówki.
Twaróg zemleć. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ser, Kasię i budyń w proszku, wymieszać na gładką masę. Białka ubić na sztywno i delikatnie domieszać do sera. Na końcu dodać rodzynki i pokrojoną skórkę pomarańczową.
Formę do pieczenia wysmarować masłem, wysypać bułką tartą, zetrzeć jedna połowę ciemnego ciasta, wylać na nią jasną masę i pokruszyć na nią resztę ciasta z kakao.
valanga1988