Flądra po bretońsku.rtf

(6 KB) Pobierz
Fl¹dra po bretoñsku

Flądra po bretońsku

 

Składniki:

80 dag filetów

łka soku z cytryny

duży por

2 cebule

czek dymki

duży seler naciowy

3 łki masła

pół szklanki białego wytrawnego wina

szklanka śmietany

szczypta cukru

l, pieprz

 

Umyte i osuszone filety skrop sokiem z cytryny, potem odstaw na pół godziny w chłodne miejsce. Umyty por pokrój w cienkie plasterki, a cebulę w kostkę. Dymkę posiekaj, a seler naciowy pokrój w plasterki. Teraz w płaskim rondlu rozgrzej 2 łki masła, zeszklij na nim cebulę, włóż przygotowane pory, dymkę i seler, skrop lekko sokiem z cytryny, dodaj cukier, szczyptę soli i pieprzu, chwilę duś na małym ogniu.

 

Żaroodporny półmisek starannie wysmaruj masłem, ułóż podduszone warzywa, na nich filety. Całość skrop winem, przykryj folią i wstaw na 20 minut do nagrzanego piekarnika.

 

Śmietanę dokładnie wymieszaj z solą i pieprzem. Po zdjęciu folii rybę polej śmietaną, lekko potrząśnij naczyniem i zapiekaj jeszcze 15-20 minut.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin