ŻEL NA TIPSIE ‘
Uwaga! Je-eli przedłu-amy paznokcie -elem jednofazowym to pamietamy, -e stosujemy go do nakładania ka-dej kolejnej warstwy.Natomiast w poni-szym opisie wyjasniłam jak stosowac -el 3-fazowe (w pozostałych opisach równie1.Dezynfekujemy dłonie klientki płynem odka-ajacym2.Paznokcie skracamy do opuszka palca ( nastepnie lekko matowimy pilnikiem drobnoziarnistym 180/180Je-eli na paznokciu pozostaja nierównosci – paznokiec nie jest gładki, nale-y je wypełnic -elem budujacym i utwardzic podlampa uv, nastepnie przemyc spirytusem i zmatowic białym blokiem. Cała powierzchnia paznokcia musi byc gładka!W przeciwnym razie klej nie bedzie trzymał tipsa!Nastepnie patyczkiem z drzewa pomaranczowego odsuwamy skórki3. Oczyszczamy płytke paznokcia z pyłów pedzelkiemnastepnie Odtłuszczamy cała powierzchnie paznokcia wacikiembezpyłowym nasaczonym cleanerem lub spirytusem4 Zanim przykleisz tipsa dopasuj go do paznokcia!Przyklejamy tipsy (najlepiej wczesniej rozprowadzic kropelke klejubezposrednio na kieszonce tipsa a nastepnie mocujemy go napaznokciu).5. Naklejajac tipsa przykładamy jego kieszonke prostopadle do wolnego brzegu naturalnego paznokcia a nastepnie „kładziemy” ja na paznokiec. Kieszonka musi dokładnie nachodzicna powierzchnie naturalnego paznokcia (zazwyczaj nie powinna zajmowac wiecej ni- 60% jego powierzchni)Pamietamy -e podczas klejenia chwytamy tips za jego prawy i lewybrzeg i trzymajac go nieruchomo delikatnie dociskac na jego brzegi. Nie naciskamy na srodkowa powierzchnie tipsa - inaczej dostana sie pecherzyki powietrza a tips szybko odpadnie (jest to główna przyczyna odpadania tipsów!)6. Skracamy gilotynka – gilotyne trzymamy prostopadle do powierzchni tipsa!7. Opiłowujemy krawedzie i matowimy cała powierzchnie tipsa: Pilnikiem prostym 180/180 piłujemy krawedzie natomiast pilnikiem typu banan 180/180, wyrównujemy powierzchnie tipsa zpaznokciem. „Piłujemy progi” miejsce łączenia tipsa z naturalnym paznokciem Staramy sie juz nie piłowac naturalnego paznokcia tylko sam próg tipsa! Cała powierzchnia musi byc równa!8. Odtłuszczamy cała powierzchnie paznokcia wacikiem bezpyłowym nasaczonym cleanerem (odtłuszczaczem) lub spirytusem9. Tylko na czesc naturalna płytki paznokcia nakładamy primer (mo5e byc w pedzelku lub w sztyfcie , srodek tendodatkowo wzmacnia przyczepnosc -elu.Po nało-eniu primera musimy chwile poczekac aby ten srodek odparował, w przeciwnym razie nakładajac -el nanieodparowana, wilgotna płytke odejdzie on w kilka godzin po nało-eniu !10.Pojedynczymi ruchami po linii prostej nanosimy cienka warstwe zelu podkładowego UV ( w przypadku -eli trójfazowych). Nakładajac -el musimy pamietac aby zostawic malutki marginesikod strony skórek! Nie wolno ich zalac!!!!Oczyszczamy pedzelek z zelu acetonem11. Utwardzamy w lampie UV 2 minuty12. Na lepka powierzchnie -elu nakładamy cieniutka 1 warstwebiałego 5elu do frencha i formujemy ładna linie usmiechu* Musimy pamietac aby nie nakładac zelu równo z przeswitujacego spodspodu tipsa linia wolnego brzegu naturalnego paznokcia, tylko niecowy-ej! Poniewa- paznokiec rosnie i po kilku dniach bedzie widoczny odrost spod spodu.Uwaga!!! Niektóre -ele do frenchapowinno sie nakładac od razu nazmatowany i odtłuszczonytips/paznokiec! Dlatego prosze uwa-nieczytac instrukcje umieszczona do -elu!!13. Utwardzamy w lampie UV 2 minuty14. W przypadku gdy po nało-eniu jednej warstwy białego -elu uv beda widoczne przeswity i nie uzyskamy snie-nobiałejkoncóki , czynnosc ta nale-y powtórzyci nało-yc druga cieniutka warstwe białego -elu.Oczyszczamy pedzelek z 5elu acetonem15.Nakładamy 5el – najlepiej mlecznoró-owy budujacy iwypełniamy nim miejsca od skórek do białego -elu, nie pokrywamy nimbiałego frencha!16.Utwardzamy w lampie UV 2 minutOczyszczamy pedzelek z 5elu acetonem17. Teraz na całej powierzchni paznokcia z tipsem nakładamy gruba warstwe przezroczystego 5elu budujacego. elponiewa- jest gesty musimy aplikowac kierujac ruchy pedzelka „zygzakiem” poczawszy od wału paznokciowego a-po wolny brzeg który nale-y dokładnie wykonczyc.! Wówczas -el nie bedzie sie rozwarstwiał i odpryskiwał!Warstwa -elu uv musi byc dosc gruba poniewa- bedzie piłowana celem uformowania ładne krzywej C.20. Teraz przystepujemy do bardzo wa-nej czynnosci, która sie nazywa modelowaniem krzywej C. Polega ona na spiłowaniu nadmiaru materiału, wyrównaniu powierzchni , która mamiec kształt paraboliczny (wypukły) tzn. ma przypominac Litere C. Proces ten zaczynamy od skorygowania pilnikiem prostym 180 wolnego brzegu tipsa – zdjecie 20a. Nastepnie Pilnikiem 180 typu banan spiłowujemy nadmiar materiału z całej powierzchni paznokcia, czyli modelujemy krzywa C. Nale-y przedewszystkim spiłowac materiał przy w ale paznokciowym oraz przy wolnym brzegu paznokcia, srodkowa czesc paznokcia musi byc najgrubsza i wypukła!21. Nastepnie aby wygładzic cała powierzchnie i usunac zarysowania pilnikiem korzystamy z białego blokui szlifujemy nim paznokiec21. Wycieramy cleanerem polerujemy i gotowe !22.Odtłuszczamy wszystko wacikiem bezpyłowymnasaczonym Cleanerem lub spirytusem . Powierzchnia Paznokci jest gładka i matowa22b Mo-emy teraz poło-yc ostatnia warstwe przezroczystego-elu wykanczajacego tzw. gloss’a el wykanczajacy powinien miecrzadka konsystencje, dlatego jego aplikacja przypomina malowanielakierem paznokci (poczawszy od wału paznokciowego ku wolnemubrzegowi po linii prostej) Gdy pokryjemy całosc paznokciacienka warstwa -elu, dokładnie zalewajac wolny brzeg tipsamo-emy go naswietlic pod lampa uv i przemyc wówczas naszapraca dobiegnie konca!
chatteana