· Ciasto:
· 8 jajek
· 1 szklanka cukru
· 4 łyżki mąki pszennej
· 4 łyżki mąki ziemniaczanej
· proszek do pieczenia
· 2 łyżki kakao
· Krem:
· 1/2 l mleka
· 5 żółtek
· 4 łyżki cukru
· 3 łyżki mąki pszennej
· 3 łyżki mąki ziemniaczanej
· 1-1,5 kostki masła
Ciasto: Z podanych składników pieczemy dwa biszkopty lub jeden i później przekrawamy na pół. Krem: Zagotować mleko z cukrem .W drugim naczyniu wymieszać żółtka z mąkami i wlać na gotujące mleko ciągle mieszając. Całość wystudzoną ucieramy z masłem. Wszystko dzielimy na 2 części. Przełożenie placków: biszkopt ciemny krem ptasie mleczko powciskać w krem zostawiając ok 1 cm luki w które wlewamy tężejącą galaretkę na to dajemy drugą część kremu biszkopt ciemny. Wierz ciasta smarujemy 3 łyżkami kremu i ścieramy czekoladę lub wylewamy polewę.
renialen