Mazurek migdałowy.doc

(209 KB) Pobierz
Mazurek migdałowy

Mazurek migdałowy

 

 

składniki

·         45 dag obranych migdałów

·         45 dag cukru

·         1/3 szklanki białek

                     
 
sposób przygotowania

30 dag migdałów zmiel i utrzyj razem z połową cukru w makutrze. Dodaj białka i wymieszaj. Powinna powstać gęsta, gładka masa. Wyłóż ją na blachę pokrytą papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piecz przez 35-40 minut. Pozostały cukier roztop w garnuszku na złocisty karmel (możesz wlać 1-2 łyżki wody) i dodaj resztę posiekanych migdałów. Od razu oblej polewą ciepły mazurek (uważaj, żeby nie poparzyć się karmelem!). Ostudzone ciasto pokrój na kawałki

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin