Zapiekanka z ziemniaków i pomidorów.rtf

(7 KB) Pobierz
Zapiekanka z ziemniaków i pomidorów

Zapiekanka z ziemniaków i pomidorów

 

Składniki:

600 g ugotowanych ziemniaków (w łupinach)

2 cebule

500 g pomidorów

400 g polędwicy wołowej

Sos pomidorowy WINIARY

1-2 łki oleju

pół łki soli

czarny pieprz

pół łeczki suszonego tymianku

50 g utartego sera gouda

1/8 l kwaśnej śmietany

masło do wysmarowania formy

 

Na początku obierz ugotowane dzień wcześniej ziemniaki. Cebulę, pomidory i ziemniaki pokrój w plastry. Teraz umyj mięso, osusz je i pokrój na 5-6 cienkich plastrów. Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C. Plastry mięsa podsmaż mocno na oleju, po 2 minuty z każdej strony, po czym zdejmij z patelni, posól i popieprz.

 

Wysmaruj masłem żaroodporną formę do zapiekanek. Dno wyłóż warstwą ziemniaków. Na ziemniakach ułóż plastry mięsa, skrop je resztą oleju i polej sosem pomidorowym, przygotowanym według przepisu na opakowaniu. Układaj następne warstwy z ziemniaków, pomidorów i cebuli. Dopraw solą, pieprzem i roztartym tymiankiem. Wierzch polej śmietaną wymieszaną z utartym serem.

 

Zapiekaj w piekarniku przez 15 minut. Podawaj z zieloną sałatą.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin