Sernik dwukolorowy.doc

(20 KB) Pobierz
Sernik dwukolorowy

Sernik dwukolorowy

 

Składniki:

Ciasto:

·            40 dag mąki

·            6 łyżek cukru

·            cukier waniliowy

·            20 dag Kasi

·            łyżeczka proszku do pieczenia

·            2 łyżki kakao

·            2 łyżki śmietany

masa serowa:

·            1 kg twarogu ( tłustego)

·            1,5 szklanki cukru

·            4 łyżki stopionej Kasi

·            5 jajek

·            łyżka budyniu śmietankowego

·            rodzynki, skórka pomarańczowa

·            ew. wanilia w lasce

 

Sposób wykonania:

 

Składniki ciasta zagnieść, uformować dwie kule i włożyć do lodówki.

Twaróg zemleć. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ser, Kasię i budyń w proszku, wymieszać na gładką masę. Białka ubić na sztywno i delikatnie domieszać do sera. Na końcu dodać rodzynki i pokrojoną skórkę pomarańczową.

Formę do pieczenia wysmarować masłem, wysypać bułką tartą, zetrzeć jedna połowę ciemnego ciasta, wylać na nią jasną masę i pokruszyć na nią resztę ciasta z kakao.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin