Placek jabłkowo budyniowy.doc

(21 KB) Pobierz

Ciasto jabłkowo budyniowe

5 jajek (dużych)

1 szkl. cukru

1 ½ szkl. mąki pszennej

½ szkl. mąki ziemniaczanej

1 kostka margaryny (najlepsza PALMA)

2 łyż. proszku do pieczenia

800 ml mleka

2 budynie śmietankowe

5-6 dużych jabłek, trochę cynamonu i cukier do jabłek

 

Ugotować budyń z cukrem (nie studzić), jabłka obrać, pokroić na małe kawałki, posypać cukrem i cynamonem, margarynę rozetrzeć z cukrem i żółtkami, dodać mąkę i proszek do pieczenia, ubić osobno białka na sztywną pianę i łyżką wymieszać z ciastem, wyłożyć do formy 2/3 ciasta, na to jabłka, następnie wylać ciepły budyń (rozsmarować łyżką, żeby przykrył całe jabłka) i wyłożyć resztę ciasta (też rozsmarować). Piec na 180 0C około 1 godz. (termoobieg: ok. 45 min), ma mieć złoty kolor i odstawać od brzegów formy. Można posypać cukrem pudrem jak ostygnie.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin