Składniki:
· 1 kg schabu karkowego
· 1/2 kg pieczarek
· 2 szklanki rosołu
· 1 łyżka mąki
· 3 łyżki masła
· 3 cebule
· sok z cytryny
· sól, pieprz
· majeranek
Sposób przyrządzania:
Mięso umyć, osuszyć i skropić sokiem z cytryny, a następnie natrzeć solą i oprószyć mąką. W garnku roztopić masło, włożyć mięso i na mocnym ogniu podgrzać do zarumienienia z każdej strony, po czym znacznie zmniejszyć ogień.
Cebule i grzyby obrać, oczyścić i posiekać. Na patelni stopić pozostałą część masła i lekko podsmażyć na nim cebulę. Dodać grzyby, wymieszać i dusić przez ok. 10–15 minut, dodając sól i pieprz do smaku.
Całość przełożyć do mięsa, wlać gorący rosół i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez ok. godzinę, aż do uzyskania miękkości. Gotowe mięso pokroić na plastry i gorące podawać z ziemniakami.
tadeusz.grzywacz