Karkówka duszona z pieczarkami.doc

(20 KB) Pobierz
Karkówka duszona z pieczarkami

Karkówka duszona z pieczarkami

Składniki:

·         1 kg schabu karkowego

·         1/2 kg pieczarek

·         2 szklanki rosołu

·         1 łyżka mąki

·         3 łyżki masła

·         3 cebule

·         sok z cytryny

·         sól, pieprz

·         majeranek

Sposób przyrządzania:

Mięso umyć, osuszyć i skropić sokiem z cytryny, a następnie natrzeć solą i oprószyć mąką. W garnku roztopić masło, włożyć mięso i na mocnym ogniu podgrzać do zarumienienia z każdej strony, po czym znacznie zmniejszyć ogień.

Cebule i grzyby obrać, oczyścić i posiekać. Na patelni stopić pozostałą część masła i lekko podsmażyć na nim cebulę. Dodać grzyby, wymieszać i dusić przez ok. 10–15 minut, dodając sól i pieprz do smaku.

Całość przełożyć do mięsa, wlać gorący rosół i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez ok. godzinę, aż do uzyskania miękkości. Gotowe mięso pokroić na plastry i gorące podawać z ziemniakami.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin