Roladki wołowe
60 dag wołowiny bez kości4 ogórkiłyżka musztardy8 plastrów wędzonego boczkułyżka mąki5 łyżek olejułyżka koncentratu pomidorowegołyżka mielonej papryki2 szkl. bulionu wołowego30 dag marchewki30 dag małych cebulek 2 łyżki masłazielona pietruszkasól, pieprz
Ogórki pokroić wzdłuż na plasterki. Mięso opłukać, pokroić na 4 plastry, rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą i pieprzem, posmarować musztardą. Położyć na nim po 2 plastry boczku i kilka plasterków ogórka. Zwinąć roladki, spiąć wykałaczkami, oprószyć mąką. Rozgrzać olej, obsmażyć roladki, wlać bulion, dodać koncentrat pomidorowy i mieloną paprykę. Przykryć i dusić na małym ogniu 70-80 min. Marchewki obrać, pokroić w ukośne plastry. Cebulki obrać, pokroić w ćwiartki. Warzywa włożyć do roladek na 20 min. przed końcem duszenia. Na koniec do rondla włożyć masło, wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Udekorować nacią.
1 kg żeberek wieprzowych podzielonych na kawałki2 cebule pokrojone w kostkę2 ząbki czosnku obrane i posiekane1 słoiczek przecieru pomidorowego1 słoiczek miodu1 szklanka bulionu z kostki1 łyżka musztardy1 łyżka tymianku4 łyżki sosu worcester4 łyżki octusól, pieprzolej
Oliwę przesmażyć z czosnkiem, dodać pozostałe składniki sosu - soli tyle, ile na kilogram mięsa. Gotować 10 min na małym ogniu.Żeberka układamy w brytfannie, zalewamy sosem i pieczemy w 250` do miękkości, od czasu do czasu obracając je na drugą stronę.
tadeusz.grzywacz