Lucyna Ćwierciakiewicz- 365 Obiadów.pdf

(83596 KB) Pobierz
XVIII
I'KZ,e:r.
Lucynę Ćwferczakiewicz
VIIYDANIE:X:V:t:t:t
Cena rs.2.
892284522.002.png
365 OBIADÓW ·
z A P lĘG Z L O l' y C H·
892284522.003.png
365 OBIllnÓW
ZA PIĘĆ' ZŁOTYCH
przez
LU CYNĘ C.
AUTORKE KURSU GOS P.O DARSTWA DLA KOBIET,
JEDYNYCH PRAKTYCZNYCH PRZEPISÓW,
PORADNIKA PORZĄDKU l t. d.
18.
WYDANIE OŚMNASTE.
2nacznie~powiększone, zm ien ion e, z dodatIdem doświadczań
kuch,nnych.
NAKr:.ADEM
AUTORKI.
W .A.R8Z.A.W A.
Skład Główny w Ksi egami ,~~BETHNERA i WOLFFA.
:Do
ntl.byclll.
we wnJłtklon ks.lu~ru!a(;h Króle.hv....
Ce sarstwa,
G:lllej l;
Xsl(stwa l'OtuósklBgO t Fru, Z,'\Chodlllcb.
189 7.
892284522.004.png
? ŁÓW K o M O J E.
Niniejsze ob iady moje takiego zawsze dozna-
uznania, iż dziś wydajqc t~ 18 edyeją;, z któ-
.rych każda z 5 , 000 egzemplarzysMadała się,
~,zvrtżam za obowiązek starannem poprawieniem
wywzajemnić się gospodyniom za łaskawepopiera­
nie moich prac, któlych itość wydań jest najlep-
szq oceną ich wartości ..
Uważam za właściwe dodać, że świeżość
i wyb6r dobrego prowiantu jest pierwszym "'oZ'
:runkiem dobrej kuchni, bo ze złych rzeczy nic
dobr~r;o WytW01'ZyĆ nie mo,Żna. rj)yspozycjaw mo-
ich obiadach składa si~ zwykle z czterech dali,
osoby oszczędltiejszq pro1Vadzqce kuchnię z ~atwoś_
.ściq mogą; iodrzucić jedną " nich, a obiad sta-
nowić 'jednakbędzie całość. Żonom zawsze po-
·wtarzam, 'że smacznie przyrzqdzony obiad jest
podstawq szczęścia domowego i dobrego humoru
.męia.
.1(o8Bo;,e!lO UCHSyp OlO.
Ba plllaBa , 8 Arrp'hJllł 1897 I'.
Lucyna Ówierazaklewloz.
W. maj o 1897 ro 1;: li.
892284522.005.png
STYCZEN.
Dyspozycya obIadów na mleslą.c Styczeń I z zastosowaniem potraw
do produktów tej pory roku. Ob1ady postne oznaczone krzyżykami.
UWAGA. Wszelkie mat'ynaly, konfitury i t. p. tu wymIenione
patliz "Jedyne praktyczne przepisy" (edycyą. 17).
Sp1s rzeczy na końcu dzieła llmieszczotly wskazuje stronIce potraw
l. Rosół z makaronem.
Sztuka mięsa biała z korniszonami.
Marchewka· z grzanl{ami.
Zając z komputem z jabłek.
2. Zupa pomidorowa z ryżem.
Befsztyk z kartoflami.
BudYl) z szodonem.
3. Zupa rumiana z grzankami.
Sztuka mięsa z ćwikłą.
Kotlety cielęce ż groszkiem.
Naleśniki z konfiturami.
4. Barszcz czysty z uszkami.
Sztufada z kartoflami.
Legumina z ryżu z jabłkami.
5. Rosół z kaszką kraj aną w kostkę.
Sztuka mięsa. opiekana z chrzanem.
Brukiew z sosiskami.
. PieCZel) cielęca z kapustą surową,.
t6. Polewka z piwa ze śmietaną.
Paszteciki z grzybów.
Szczupak duszony z jarzynami.
Legumina parzona z sokiem malinowym:
7. Zupa grochowa z wędzonką z grzankanll.
Kotlety wołowe ze struganym chrzanem.
Naleśniki z kremem z kwaśnej śmietany.
8. Zupa ze zwierzyny.
Befsztyk po hambursku.
Marchewka z grzankami.
Nóżki cielęce smażone w cieście.
9 . Zupa biała crell1~ d'orges. , .
Piec2eń wołowa z rożna z buraczkaml.
Rozbierając przyjemność jedzenia pod wszel-
kiemi względami, doszedłem do przekonania, że
można coś więcej napisać o tem aniżeli tylko ksią­
żki kuchenne; że jest wiele do powiedzenia o tak
ważnych i nieustających działalliach wpływających
na zdrowie, szczęście, a nawet interesa ludzkie.-
Odkrycie jakiej nowej potrawy daje więcej szczę­
ścia ludzkości, aniżeli odkrycie jakiej nowej pla-
nety. Przyjemność jedzenia jest właściwą wszelkie-
mu wiekowi, wszelkim stanowiskom, wszelkim na~
rodom, jest codzienną i nieustającą. Łączy się
z wszelkiemi innemi przyjemnościami, a zostaje
ostatnią aby nas pocieszyć po stracie innych.
Brillat-Savarin.
(fizjologja smaku.)
892284522.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin