Lucyna Ćwierciakiewicz- 365 Obiadów.pdf
(
83596 KB
)
Pobierz
XVIII
I'KZ,e:r.
Lucynę
Ćwferczakiewicz
VIIYDANIE:X:V:t:t:t
Cena
rs.2.
365 OBIADÓW ·
z
A P
lĘG
Z L O
l'
y
C H·
365 OBIllnÓW
ZA
PIĘĆ' ZŁOTYCH
przez
LU
CYNĘ
C.
AUTORKE KURSU GOS P.O DARSTWA DLA KOBIET,
JEDYNYCH PRAKTYCZNYCH PRZEPISÓW,
PORADNIKA
PORZĄDKU
l
t.
d.
18.
WYDANIE
OŚMNASTE.
2nacznie~powiększone,
zm ien ion e, z dodatIdem
doświadczań
kuch,nnych.
NAKr:.ADEM
AUTORKI.
W .A.R8Z.A.W A.
Skład Główny
w
Ksi egami
,~~BETHNERA
i
WOLFFA.
:Do
ntl.byclll.
we
wnJłtklon ks.lu~ru!a(;h
Króle.hv....
Ce sarstwa,
G:lllej l;
Xsl(stwa l'OtuósklBgO
t
Fru,
Z,'\Chodlllcb.
189 7.
?
ŁÓW
K
o
M O
J
E.
Niniejsze ob iady moje takiego zawsze dozna-
Ją
uznania,
iż dziś
wydajqc
t~
18
edyeją;,
z któ-
.rych
każda
z
5 , 000
egzemplarzysMadała się,
~,zvrtżam
za
obowiązek
starannem poprawieniem
wywzajemnić się
gospodyniom za
łaskawepopiera
nie moich prac, któlych
itość wydań
jest najlep-
szq
oceną
ich
wartości
..
Uważam
za
właściwe dodać, że świeżość
i
wyb6r dobrego prowiantu jest pierwszym
"'oZ'
:runkiem dobrej kuchni, bo ze
złych
rzeczy nic
dobr~r;o WytW01'ZyĆ
nie
mo,Żna.
rj)yspozycjaw mo-
ich obiadach
składa si~
zwykle z czterech dali,
osoby
oszczędltiejszq
pro1Vadzqce
kuchnię
z
~atwoś_
.ściq mogą; iodrzucić jedną
"
nich, a obiad sta-
nowić 'jednakbędzie całość. Żonom
zawsze po-
·wtarzam,
'że
smacznie przyrzqdzony obiad jest
podstawq
szczęścia
domowego
i
dobrego humoru
.męia.
.1(o8Bo;,e!lO
UCHSyp OlO.
Ba
plllaBa ,
8
Arrp'hJllł
1897
I'.
Lucyna Ówierazaklewloz.
W.
maj o 1897 ro
1;:
li.
STYCZEN.
Dyspozycya obIadów na
mleslą.c Styczeń
I
z zastosowaniem potraw
do produktów tej pory roku. Ob1ady postne oznaczone
krzyżykami.
UWAGA. Wszelkie
mat'ynaly,
konfitury
i
t. p.
tu
wymIenione
patliz
"Jedyne praktyczne przepisy"
(edycyą.
17).
Sp1s rzeczy na
końcu dzieła
llmieszczotly wskazuje stronIce potraw
l.
Rosół
z makaronem.
Sztuka
mięsa biała
z korniszonami.
Marchewka· z grzanl{ami.
Zając
z komputem z
jabłek.
2.
Zupa pomidorowa z
ryżem.
Befsztyk z kartoflami.
BudYl) z szodonem.
3. Zupa rumiana
z
grzankami.
Sztuka
mięsa
z
ćwikłą.
Kotlety
cielęce ż
groszkiem.
Naleśniki
z konfiturami.
4. Barszcz czysty z uszkami.
Sztufada z kartoflami.
Legumina z
ryżu
z
jabłkami.
5.
Rosół
z
kaszką
kraj
aną
w
kostkę.
Sztuka
mięsa.
opiekana
z chrzanem.
Brukiew z sosiskami.
. PieCZel)
cielęca
z
kapustą surową,.
t6.
Polewka z piwa ze
śmietaną.
Paszteciki z grzybów.
Szczupak duszony z jarzynami.
Legumina parzona z sokiem malinowym:
7. Zupa grochowa z
wędzonką
z grzankanll.
Kotlety
wołowe
ze struganym chrzanem.
Naleśniki
z kremem
z
kwaśnej śmietany.
8. Zupa ze zwierzyny.
Befsztyk po hambursku.
Marchewka z grzankami.
Nóżki cielęce smażone
w
cieście.
9 . Zupa
biała crell1~
d'orges. , .
Piec2eń wołowa
z
rożna
z buraczkaml.
Rozbierając przyjemność
jedzenia pod wszel-
kiemi
względami, doszedłem
do przekonania,
że
można coś więcej napisać
o tem
aniżeli
tylko
ksią
żki
kuchenne;
że
jest wiele do powiedzenia o tak
ważnych
i
nieustających działalliach wpływających
na zdrowie,
szczęście,
a nawet interesa ludzkie.-
Odkrycie jakiej nowej potrawy daje
więcej szczę
ścia ludzkości, aniżeli
odkrycie jakiej nowej pla-
nety.
Przyjemność
jedzenia jest
właściwą
wszelkie-
mu wiekowi, wszelkim stanowiskom, wszelkim
na~
rodom, jest
codzienną
i
nieustającą. Łączy się
z wszelkiemi innemi
przyjemnościami,
a zostaje
ostatnią
aby nas
pocieszyć
po stracie innych.
Brillat-Savarin.
(fizjologja smaku.)
Plik z chomika:
narmin
Inne pliki z tego folderu:
Spiżarnia wiejska obywatelska.pdf
(18937 KB)
Przysmaczki polskiej kuchni.pdf
(3255 KB)
sztuka destylowania 1828.pdf
(44461 KB)
Przysmaczki polskiej kuchni 1849.pdf
(2082 KB)
P. Appert- Książka Dla Każdego Gospodarza.pdf
(16810 KB)
Inne foldery tego chomika:
3 Ultimatum Bourne'a audiobook
A. Mucha
Afremov
Ash Vs Evil Dead S03 PL
BEATRIX POTTER
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin