Zupa solferinoPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.750 g pomidorow,1 duzy por,1 duza marchewka,300 g duzych kartofli,4 lyzki masla,1 zabek czosnku,1 lyzeczka tymianku,1 lisc laurowy,1/2 peczka zielonej pietruszki,1,2 l wywaru z jarzyn,sol, pieprz.1. Jarzyny umyc, obrac, oplukac. Zielona czesc pora odciac, odrzucic, bialaczesc pokroic w cienkie plasterki. Podobnie pokroic marchewke. Pomidory sparzyc wrzatkiem, obrac ze skorki, pokroic w kawalki. Zielona pietruszke drobno pokroic. Z kartofli wyciac lyzeczka 20 kulek. Reszte kartofli pokroic wkostke, zachowac do zupy.2. W garnku rozgrzac 2 lyzki masla, wlozyc marchewke i pory. Smazyc na malymogniu 5-10 min. Stale mieszac, uwazac by sie nie przypalily.3. Do usmazonych jarzyn dodac pomidory, tymianek, lisc laurowy, sol i pieprz.Dusic pod przykryciem 15 min. Wlac goracy wywar do jarzyn, dodac kartoflepokrojone w kostke, gotowac 30 min.4. Kulki kartoflane wlozyc do wrzacej, osolonej wody. Ugotowac, odcedzic, ostudzic.5. Ugotowane jarzyny razem z wywarem przetrzec przez sito. Ponownie wlac dogarnka, zagotowac.6. Do goracej zupy dodac 2 lyzki masla, zielona pietruszke i ugotowane kulki zkartofli. Doprawic sola i pieprzem. Podawac od razu.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 26 "Zupy", strona 42.
Viola_Valeriana222