Zupa z pulpetamiPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.1 pomidor,1 cebula,2 zabki czosnku,1 lyzka masla,1,2 l wywaru z jarzyn,1/2 peczka zielonej pietruszki,1/2 lyzeczki mielonej papryki, sol.Pulpety:200 g miesa cielecego lub wieprzowego, pieczonego lub gotowanego,2 plaskie lyzki ugotowanego ryzu (30 g),1 jajo.1. Jarzyny oplukac, cebule i czosnek obrac, drobno posiekac. Pomidory sparzyc,zdjac skorke, pokroic w kawalki. Zielona pietruszke oplukac, drobno pokroic.2. Czosnek, cebule i pomidor wlozyc do garnka, dodac lyzke masla, dusic podprzykryciem na malym ogniu 15 min. Przetrzec przez sito do garnka. Wlac wywar z jarzyn, doprawic sola, gotowac 10 min.3. Przygotowac pulpety: mieso zemlec razem z ugotowanym ryzem, dodac jajo, soli pieprz. Umoczonymi w wodzie rekami formowac kule.4. Do wrzacej zupy wrzucic pulpety, gotowac na malym ogniu. Gdy wyplyna gotowacjeszcze 1 min.5. Goraca zupe posypac papryka i zielona pietruszka. Podawac od razu.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 26 "Zupy", strona 34.
Viola_Valeriana222