Solanka mięsna
Składniki na 6 porcji:
10-15 dag mięsa wieprzowego
(z łopatki lub schabu karkowego)
10-15 dag wołowiny z udźca
5 dag dobrze uwędzonej wędliny
(np. kiełbasy cygańskiej)
2 cebule
2 duże ogórki kiszone
ogórek konserwowy
10 dag koncentratu pomidorowego
5-6 ząbków czosnku
50 ml białego wytrawnego wina
cytryna
pół kostki masła
4 łyżki kwaśnej śmietany
20 zielonych oliwek
2-3 łyżki oleju
pieprz, sól
Pokrój mięso na wąskie paseczki i podsmaż na oleju wraz z posiekaną cebulą. Osobno podsmaż wędlinę (też pokrojoną na cieniutkie paseczki). Mięso i wędlinę włóż do garnka, zalej 8 szklankami zimnej wody i gotuj 20 minut. Po tym czasie dodaj podsmażony na połowie masła koncentrat pomidorowy oraz posiekany czosnek, wino, sól i pieprz, gotuj dalsze 15 minut.
Ogórki pokrój na cienkie paseczki, przesmaż na pozostałym maśle, podlej kilkoma łyżkami wody i uduś do miękkości. Miękkie ogórki wymieszaj z zupą i gotuj je jeszcze 5 minut. Cytrynę obierz ze skórki oraz wewnętrznych błonek i drobno pokrój.
Przed wlaniem zupy do talerza włóż kilka oliwek i kawałeczków cytryny oraz łyżkę śmietany.
Uwaga! Do solanki możesz również dodać kapary.
Viola_Valeriana222