Solanka mięsna.doc

(7 KB) Pobierz
Solanka miêsna

Solanka mięsna

 

Składniki na 6 porcji:

10-15 dag mięsa wieprzowego

(z łopatki lub schabu karkowego)

10-15 dag wołowiny z udźca

5 dag dobrze uwędzonej wędliny

(np. kiełbasy cygańskiej)

2 cebule

2 duże ogórki kiszone

ogórek konserwowy

10 dag koncentratu pomidorowego

5-6 ząbków czosnku

50 ml białego wytrawnego wina

cytryna

pół kostki masła

4 łki kwaśnej śmietany

20 zielonych oliwek

2-3 łki oleju

pieprz, sól

 

Pokrój mięso na wąskie paseczki i podsmaż na oleju wraz z posiekaną cebulą. Osobno podsmażdlinę (też pokrojoną na cieniutkie paseczki). Mięso i wędlinę włóż do garnka, zalej 8 szklankami zimnej wody i gotuj 20 minut. Po tym czasie dodaj podsmażony na połowie masła koncentrat pomidorowy oraz posiekany czosnek, wino, sól i pieprz, gotuj dalsze 15 minut.

 

Ogórki pokrój na cienkie paseczki, przesmaż na pozostałym maśle, podlej kilkoma łkami wody i uduś do miękkości. Miękkie ogórki wymieszaj z zupą i gotuj je jeszcze 5 minut. Cytrynę obierz ze skórki oraz wewnętrznych błonek i drobno pokrój.

 

Przed wlaniem zupy do talerza włóż kilka oliwek i kawałeczków cytryny oraz ł śmietany.

 

Uwaga! Do solanki możesz również dodać kapary.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin