Japonska zupa rybnaPorcja dla 5 osob. Czas przygotow. 45 min.5 kawalkow ryby: dorady lub np. leszcza,3 szczypty soli,80 ml bulionu z ryby (najlepiej dashi),1 lyzka sosu sojowego,1 zielona cebulka,1 cm kawalek swiezego imbiru (lub szczypta proszku),5 galazek pietruszki,skorka z polowki cytryny.1. Filety z ryby posypac sola i odstawic na 15 min.2. Rozlozyc rybe na polmisku, zalac wrzatkiem, przykryc, odstawic na 15 min.3. Pokroic drobno cebule, zetrzec imbir.4. Wlac do rondla dashi (przepis w rozdziale "ogolne") lub bulion z osci, sossojowy, zagotowac, zestawic z ognia, wrzucic imbir.5. Rybe osaczyc z wody, kazdy kawalek wlozyc na dno glebokiej czarki, zalacprzecedzonym przez drobne sitko bulionem dashi, posypac cebulka, przyozdobicgalazka pietruszki oraz zygzaczkiem ze skorki cytryny.6. Podawac w carkach przykrytych mala pokryweczka.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 8 "Kuchnia japońska", strona 28.
Viola_Valeriana222