Fantazyjna zupa pomidorowa
Składniki:
80 dag konserwowych pomidorów
25-30 dag konserwowej kukurydzy
ž l bulionu mięsnego
2 cebule
1 zielona papryka
1 ząbek czosnku
4 łyżki białego wina
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki pokrojonego szczypiorku
2 łyżki oleju
po ˝ łyżeczki soli
pieprzu i słodkiej papryki
szczypta majeranku i tymianku
Przygotowanie:
Paprykę przekroić na pół, usunąć nasiona, opłukać i pokroić w paski. Obraną cebulę pokroić na plasterki, poddusić w rozgrzanym oleju, dodać paprykę i dusić kolejne 5 min. Następnie dodać odcedzoną kukurydzę i rozgnieciony czosnek. Pomidory w zalewie rozprowadzić z bulionem mięsnym, wlać do duszonych warzyw. Zupę przyprawić do smaku i gotować ok. 10 min. Pod koniec gotowania dodać zioła oraz wino.
Danie na: 4 osoby
Viola_Valeriana222