Pomidorowa błyskawiczna 2.doc

(6 KB) Pobierz
Pomidorowa b³yskawiczna

Pomidorowa błyskawiczna

 

Składniki na 4 porcje:

2 szklanki przecieru ze świeżych pomidorów

(lub 3 łki koncentratu pomidorowego)

4 szklanki Rosołu królewskiego WINIARY

2-3 łki posiekanej natki pietruszki

cukier

pieprz

l

 

Rosół wymieszaj z przecierem lub koncentratem pomidorowym, zagotuj, następnie przypraw do smaku cukrem, solą i pieprzem. Gotową zupę posyp posiekaną natką pietruszki i rozlej do filiżanek. Pomidorowa smakuje znakomicie podana z pasztecikami lub groszkiem ptysiowym.

 

Czysta pomidorowa jest dobrą bazą do różnych wersji zupy pomidorowej. Możesz posypać drobno startym żółtym serem i serwować z grzankami czosnkowymi albo zaprawić śmietaną i podawać z makaronem, lanymi kluseczkami lub ryżem.

 

Na zupę najlepsze są bardzo dojrzałe mięsiste pomidory, z których przecier możesz przygotować na dwa sposoby: pomidory uduś i przetrzyj przez sito, albo - jeśli masz mało czasu - zmiksuj je (po wcześniejszym sparzeniu, zdciu skórki i usunięciu pestek). Pamiętaj, że na smak zupy pomidorowej bardzo korzystnie wpływa dodatek niewielkiej ilości cukru.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin