Pomidorowa węgierska.doc

(6 KB) Pobierz
Pomidorowa wêgierska

Pomidorowa węgierska

 

Składniki na 6 porcji:

1 kg pomidorów

25 dag chudej wieprzowiny bez kości

2 cebule

10 dag drobnego makaronu

łka oliwy

kostka Bulionu warzywnego WINIARY

2-3 łki posiekanej natki pietruszki

odka i ostra papryka

l, pieprz

 

Cebule pokrój w kostkę, podsmaż na oliwie, następnie dodaj mięso pokrojone na malutkie kawałki i, mieszając, smaż wszystko kilka minut. Teraz przełóż do garnka, zalej 5 szklankami wody, na koniec wrzuć kostkę bulionową i gotuj 40 minut  na małym ogniu.

 

Pomidory umyj, pokrój na ćwiartki, uduś, po czym dokładnie przetrzyj przez sito. Gdy mięso będzie miękkie, do zupy włóż przetarte pomidory, dopraw ją papryką, solą i pieprzem (zupa powinna być pikantna).

 

Osobno ugotowany drobny makaron lub małe kładzione kluseczki rozłóż teraz na talerze, zalej gorą zupą i posyp - wedle uznania - posiekaną zieleniną.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin