Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
składniki:
· 1 kg pomidorów
· 2 litry wywaru - może być rosołek na ćwiartce z kurczaka
· kubeczek śmietany 18%
· świeża natka pietruszki lub koperek
· 2 marchewki
· 1 pietruszka
· sól, pieprz, vegeta
Przygotowujemy wywar na ćwiartce z kurczaka lub innym mięsie - co kto lubi:) Dodajemy do wywaru 2 marchewki i korzeń pietruszki. Gdy zmiękną wyciągamy je, kroimy i wrzucamy z powrotem. Pomidory kroimy i dusimy na małym ogniu, aż do powstania jednolitej masy. Przecieramy przez gęste sito, żeby pozbyć sie skórek i mieszamy ze śmietaną. Dodajemy do wywaru. Gotujemy kilka minut, doprawiamy, dodajemy posiekany koperek lub natkę pietruszki.
Najlepsza jest z makaronem lub kluseczkami francuskimi. Smacznego :)
Viola_Valeriana222