Zupa jabłkowa 12 jabłka3 szklanki soku jabłkowego1 białko2-3 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżki cukru2-3 łyżki rodzynek1 łyżka soku i otarta skórka z 1/2 cytrynycynamonmelisa cytrynowaJabłka pokroić na cząstki, starannie usuwając gniazda nasienne. Sok zagotować z jabłkami, rodzynkami, łyżką cukru i skórką. Zagęścić zupę mąką. Białko ubić z resztą cukru i sokiem cytrynowym. Z piany uformować "kluseczki" /za pomocą dwóch łyżeczek/. Wrzucić do gorącej zupy na 4-5 minut /pod przykryciem, nie gotować!/. Zupę na talerzach udekorować melisą "kluseczki" posypać cynamonem.Czas przygotowania: 25 minut, 1 porcja = 190 kcal.
Viola_Valeriana222