Zupa jabłkowa z rokitnikiem.doc

(5 KB) Pobierz
Zupa jab³kowa z rokitnikiem

Zupa jabłkowa z rokitnikiem

 

Składniki:

60 dag jabłek

20 dag rokitnika

cynamon

1 i 1/4 l wody

1 dag mąki ziemniaczanej

10-15 dag cukru

1/8 l śmietany

 

Umyj i pokrój na kawałki 40 dag jabłek, zalej je gorą wodą, dodaj opłukany rokitnik oraz cynamon. Całość ugotuj, po czym przetrzyj przez sito, dopraw mą wymieszaną z zimnym wywarem, zagotuj, dodaj cukier i połącz ze śmietaną. Obierz teraz i zetrzyj na tarce 20 dag jabłek i dodaj je do zupy.

 

Podawaj na zimno lub gorąco z grzankami, ziemniakami, kluskami. Zupę jabłkową możesz przygotować z przecieru jabłecznego i koncentratu z dzikiej róży.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin