Zupa morelowa z migdałowymi kluseczkami.doc

(460 KB) Pobierz
Zupa morelowa z migdałowymi kluseczkami

Zupa morelowa z migdałowymi kluseczkami

Składniki

·         składniki na 3 porcje

·         12 dużych dojrzałych moreli

·         2 płaskie łyżki cukru trzcinowego Muscovado

·         1/4 łyżeczki cynamonu

·         1-2 goździki

·         1/4 łyżeczki cukru waniliowego

·         1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (niekoniecznie)

·         ok. 20 sztuk migdałów

·         1 żółtko

·         ok.1/2 szkl. mleka (może nieco więcej)

·         3-4 łyżki mąki pszennej

·         szczypta soli

·         1 łyżeczka masła

Opis przygotowania

Migdały sparzyć, obrać ze skórki, drobno posiekać (posiekać a nie mielić - kawałeczki migdałów mają być wyczuwalne). Dodać pół szklanki mleka, mąkę i sól, wymieszać - ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Na patelni rozpuścić masło, wylać masę, rozprowadzić po całej powierzchni, usmażyć naleśnik z obu stron, Zdjąć na talerz, przestudzić, pokroić w paseczki jak makaron. Morele umyć, usunąć pestki, 10 sztuk pokroić na kawałki. Do rondla wsypać cukier trzcinowy i waniliowy, dodać przyprawy i 4-5 łyżek wody. Kiedy cukier się rozpuści dodać pokrojone morele (te 10 sztuk), podsmażyć, wlać 2-3 szklanki wody, gotować 5 minut aż morele się rozpadną. Następnie przecedzić a rozgotowane owoce przetrzeć przez sito i połączyć z odlanym płynem. Skrobię ziemniaczaną rozmieszać w dwóch łyżkach zimnej wody, wlać do gorącej zupy i zagotować mieszając (dodatek skrobi nie jest konieczny jeśli po przetarciu owoców zupa jest wystarczająco zawiesista). Dodać pozostałe morele pokrojone w paski, już nie gotować. Na środku talerzy ułożyć po trochu naleśnikowych klusek, dookoła nalać zupę. Można ją podawać zarówno na ciepło jak i mocno schłodzoną.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin