Zupa-veloute z avocadoPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 40 min.3 owoce awocado,1 zielony ogorek,1 twardy pomidor,4 lyzki smietany,100 ml mleka,sok z 1 cytryny,sol, pieprz.1. Ogorek obrac i wypestkowac. Z miazszu wykrawac male kuleczki (wielkosciorzecha laskowego), zanurzac je na chwile we wrzacej wodzie, wyjac, osaczyc.2. Pomidor sparzyc wrzatkiem, obrac ze skorki, wypestkowac i pokroic w malekwadraciki.3. Owoce awocado przekroic wzdluz na pol, usunac z nich pestki i wybrac miazsz,ktory nastepnie zmiksowac z sokiem cytrynowym, smietana i mlekiem. Doprawicsola i pieprzem, schlodzic w lodowce.4. Zupe rozlac do talerzy, przybrac kulkami ogorka i kawaleczkami pomidora, poczym podawac.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 4 "Kuchnia francuska I", strona 46.
Viola_Valeriana222