EDIPRESSE
Składniki na 6 porcji:- 1 kg wołowiny - 1 pierś kurczaka- 30 dag kiełbasy (np. toruńskiej)- 8 dag wędzonego boczku- 20 dag białej fasolki - 6 ziemniaków- 6 średnich marchewek - 4 średnie cebule- główka kapusty (750 g)- 1/2 puszki fasolki szparagowej- 2 szklanki oleju - 3 pęczki natki pietruszki- 2 ząbki czosnku - 2-3 strąki papryki chili- 2 liście laurowe - łyżeczka ziarenek pieprzu- pół pęczka świeżego tymianku- mielony pieprz- sólFasolę namocz w dużej ilości wody (najlepiej na całą noc). W garnku wysmaż boczek na chrupiące skwarki. Wlej 1 i 1/2 litra wody, dodaj 3 łyżeczki soli, ziarnka pieprzu i liście laurowe, całość zagotuj. Następnie osącz fasolę. Umyj wołowinę i tymianek. Włóż wołowinę, związany tymianek i fasolę do wrzącej wody, wszystkie składniki gotuj pod przykryciem przez półtorej godziny.Obierz cebule i pokrój je w paski. Oczyść marchewki i ziemniaki, pokrój w grube talarki. Oczyść główkę kapusty, przekrój ją na ćwiartki, wytnij głąb, a następnie kapustę posiekaj. Teraz umyj pierś kurczaka, włóż ją razem z pokrojonymi warzywami do garnka z mięsem. Gotuj wszystko pod przykryciem 20 minut. Po 10 minutach wrzuć kiełbasę.Przygotuj ziołową pastę. Opłucz i osusz natkę pietruszki. Czosnek, strąki chili i pietruszkę drobno posiekaj, potem wsyp do średniej miski. Wlej olej, całość wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.Wyjmij z garnka pierś kurczaka, wołowinę i kiełbasę. Wyluzuj pierś kurczaka, zdejmij skórę, a mięso pokrój na kawałki. Wołowinę pokrój w kostkę, a kiełbasę na plasterki. Wyjmij z garnka tymianek i listki laurowe, dodaj fasolkę szparagową. Pokrojone mięso wrzuć z powrotem do garnka. Całość dopraw solą i pieprzem.
Viola_Valeriana222