Zupa z boczniaka a la flaczki
Składniki:
70 dag boczniaków
3 kostki rosołu warzywnego KNORR
2 szt. cebuli
1 pęczek włoszczyzny
250 ml śmietanki 18%
3 łyżki masła
2 ząbki czosnku
3 łyżeczki majeranku
1,5 łyżeczki przyprawy do flaków "szczypta smaku"
ziele angielskie
3 listki laurowe
zasmazka do zabielenia
Przygotowanie:
Włoszczyznę dokładnie oczyścić, pokroić na drobne cząstki i umieścić w garnku z przygotowanym rosołem, a następnie gotować do miękkości. Boczniaki pokroić w poprzeczne paski i podsmażyć do miękkości na maśle razem z rozdrabniana cebula. Do ugotowanej włoszczyzny włożyć podsmażone boczniaki, przyprawic przyprawa do flaków i gotować jeszcze 20 min. Na końcu zabielić zamaszka i rozmąconą z odrobina cieplej wody śmietaną aż do uzyskania zawiesistej konsystencji.
Viola_Valeriana222