Czekoladowe ciasto.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki

 

ciasto:

 

1 szklanka cukru

 

2 szklanki mąki

 

1 szklanka mleka

 

1 jajko

 

pół kostki margaryny

 

3 czubate łyżki kakao

 

3 łyżki dżemu wiśniowego

 

łyżeczka sody oczyszczonej

 

garść orzechów włoskich

 

polewa:

 

3 tabliczki czekolady (gorzkiej, deserowej, lub mlecznej)

 

Sposób wykonania:

 

Ubić margarynę z jajkiem i cukrem, dodać mąkę z sodą, wyrabiając wlać mleko, następnie kakao, dżem, na koniec część orzechów.

 

Do małej tortownicy (lub większej w kształcie serca) wysmarowanej margaryną i osypanej mąką wlewamy ciasto i na koniec wrzucamy na wierzch resztę orzechów, lekko je docisnąć do środka.

 

Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 st. zmniejszamy temperaturę do 180 st. i pieczemy ok. 30- 40 minut.

 

Wyjmujemy ciasto z formy.

 

Tabliczki czekolady topimy w rondelku i smarujemy ciasto rozpuszczoną czekoladą.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin