Karkówka w miodzie.doc

(25 KB) Pobierz
Karkówka w miodzie

Karkówka w miodzie ! Od Joszki !

Składniki:
1 Karkówka ( oczywiście z kością, około 2-2.5 kilko )
1 Kostka rosołowa lub ½ l rosołu                                                                                                                                         1 Płaska łyżeczka soli
1 Płaska łyżeczka pieprzu
1 Łyżka stołowa Majeranku
1 Płaska łyżka stołowa słodkiej papryki
2 Małe cebule
2 Łyżki stołowe miodu
0.5 szklanki oleju
=========================
Karkówkę płuczemy pod bieżącą wodą. Wierzch nacinamy nożem w szachownicę na około 0.5 cm.
Cebulki kroimy w talarki grubości około 1 cm i tyle ile mamy talarków tyle razy przekłuwamy karkówkę do pół grubości następnie w otwory wkładamy nasze cebulki.
Dokładnie nacieramy mięso pieprzem, sola, majerankiem, papryką i odstawiamy do lodówki na noc.
Następnego dnia do brytfanki wlewamy olej wrzucamy mięsko.
Pieczemy karków w temp. około 230-240 stopni przez około 2,5-3 godz.
Kostkę rosołową rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody i podlewamy podczas pieczenia karkówkę. Miód rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody i odstawiamy.
Podczas pieczenia nie możemy dopuścić do odparowania rosołku spod naszej karkówki bo się zacznie przypalać od strony kości.
Co jakiś czas podlewamy mięsko odrobiną wody i odwracamy na drugą stronę.
Na 20 min. przed końcem pieczenia oblewamy mięso rozpuszczonym miodem i zwiększamy troszkę temp. pieczenia.
Chodzi o to żeby na naszej karkówce zrobiła się delikatna skorupka z miodu.
Podczas pieczenia można też przykryć na jakiś czas karkówkę folią aluminiową. Można też wogóle nie używać kostek rosołowych ale wtedy trzeba by było przyprawić mięso jakąś przyprawą.

Karkówkę podajemy na półmisku obłożonym zieloną sałatą i udekorowanym warzywami gotowanymi na parze oraz kawałkami mandarynek.

Smacznego !

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin