Tort migdałowy z owocami.rtf

(238 KB) Pobierz

 

Tort migdałowy z owocami

 

Składniki

120 g pasty migdałowej (⅓ szklanki ubitej pasty)

¾ szklanki cukru

8 łyżek masła, ½ łyżeczki odłożone do smarowania tortownicy

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego koszyk

3 duże jajka

¼ szklanki mleka

szczypta soli

1 szklanki mąki tortowej (150-180 g)

½ łyżeczki proszku do pieczenia

 

Syrop

3 łyżki wody

3 łyżki whisky, rumu lub koniaku

¼ szklanki cukru

 

Przybranie

675 g owoców jagodowych (malin, jagód czarnych, borówek amerykańskich, truskawek, jeżyn) lub innych owoców sezonowych (porzeczek, pokrojonych suszonych brzoskwiń lub moreli)

½ szklanki dżemu morelowego wysokiej jakości rozcieńczonego ⅔ szklanki wody

8-10 liści świeżej mięty

1 szklanka kwaśnej lub bitej śmietany, do podania

 

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Pastę migdałową, cukier, masło i wanilię ucierać w malakserze przez około 10 sekund. Dodać jajka, mleko i sól. Ucierać jeszcze przez 5 sekund. Dosypać mąkę i proszek do pieczenia. Utrzeć na gładką masę przez 5 do 10 sekund. Odłożoną ½ łyżeczką masła posmarować tortownicę o średnicy 20 cm i głębokości 5 cm. Przelać ciasto do tortownicy i piec przez 45 minut. Wyłożyć na kratkę do ostygnięcia. Przed podaniem przełożyć ciasto na paterę.

 

Przygotowanie syropu

Składniki połączyć w małej miseczce. Łyżką lub pędzlem do ciasta nasączyć ciasto syropem. Owoce rozłożyć na wierzchu i po bokach placka. Polać rozcieńczonym dżemem i przybrać listkami mięty. Podawać z kwaśną lub bitą śmietaną.</a>

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin