Kreplach.pdf

(51 KB) Pobierz
59392510 UNPDF
Kreplach
Składniki Przepis
Ciasto:
300g mąki pszennej
1 jajko
1 łyżka oleju
ciepła woda - ok. 6 łyżek
szczypta soli
Kreplach to małe pierożki, które nadziewa się
mięsem, ziemniakami albo kapustą. Z tej porcji
wychodzi od 40 do 60 pierożków w zależności od
wielkości kwadratów ciasta wypełnianych farszem.
Przygotowanie farszu:
Na oleju podsmażyć na złoto pokrojoną w drobną
kostkę cebulę, dorzucić mieloną wołowinę,
podsmażyć na dużym ogniu, potem zmniejszyć go
nieco, dodać curry i podsmażać mięso około 5 minut,
ciągle mieszając. Zdjąć patelnię z ognia, wbić jajka,
dodsypać sół i pieprz i szybko wymieszać. Zostawić
do ostygnięcia. Jeśli masa jajeczno-mięsna jest zbyt
luźna postawić patelnię na mały ogień i chwilę
pomieszać.
Przygotowanie ciasta:
Do miski wsypać mąkę ze szczytą soli, zrobić dołek,
wlać ubite albo dokładnie rozkłócone widelcem jajko,
olej i tyle ciepłej wody, zeby dało się zagnieść
miękkie i elastyczne ciasto.
Kulę ciasta podzielić na dwie części, każdą
rozwałkować cienko na blacie. Zaletą tego ciasta jest
to, że się nie klei, można je wałkować, nawet nie
podsypując mąką. Rozwałkowany płat ciasta pokroić
na niewielkie kwadraty. Na każdy nałożyć trochę
nadzienia i sklejać zgrabne trójkąty.
Pierożki gotować w osolonym wrzątku około 10
minut. Podawać w gorącym rosole. Można je także
smażyć na oleju i serwować z sosem pomidorowym.
Farsz:
200g drobno mielonej wołowiny
2 jajka
1 cebula
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
1/4 łyżeczki curry
zmiażdżony ząbek czosnku
olej
Na podstawie książki Lee Gold Żydowskie
gotowanie
59392510.001.png 59392510.002.png 59392510.003.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin