Porterówka.doc

(21 KB) Pobierz
Porterówka

Porterówka

2 butelki porteru (po 0,33 l)
0,75 l spirytusu 96-procentowego
0,25 l wódki 40-procentowej
50 dag cukru
7,5 dag miodu
30 ml zaprawy korzennej

 

Do dużego emaliowanego garnka wlać butelkę porteru, podgrzać do temperatury około 80ºC, dodać cukier oraz miód i mieszając, doprowadzić do wrzenia. (Uwaga! Wytwarza się bardzo dużo piany).
Gotować kilka minut, zbierając szumowiny i pianę.
Garnek zdjąć z ognia, wlać drugą butelkę porteru i zaprawę, a następnie mieszając, powoli wlewać spirytus i wódkę.
Nalewkę rozlać do butelek i odstawić w chłodne miejsce.
Można ją pić zaraz po przyrządzeniu.

 

200 ml spirytusu 60-procentowego
2 laski wanilii
4 dag rodzynek
1 kawałek cynamonu (1 - 2 cm)
5 goździków
1/4 gałki muszkatołowej

 

 

 

Cynamon, gałkę i goździki utłuc w moździerzu.
Rodzynki opłukać i osączyć.
Wanilię oraz rodzynki posiekać i razem z utłuczonymi przyprawami zalać spirytusem.
Odstawić na 2 tygodnie (w tym czasie często wstrząsać płynem w naczyniu), a potem zlać przez watę do czystej butelki.
Otrzymane 150 ml zaprawy wystarczy na około 10 l nalewki.
Zaprawę przechowywać szczelnie zamkniętą.



 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin