Przepisy na szybkie przekąski.doc

(37 KB) Pobierz

 

1. Pomidory zapiekane z fetą (4 porcje)

 

Składniki:

·         8 twardych pomidorów,

·         400 g fety,

·         2 łyżeczki suszonego oregano,

·         1 łyżeczka pieprzu,

·         4 łyżki oliwy,

·         2 łyżki octu balsamicznego,

·         garść bazylii i tymianku.

 

Fetę i pomidory pokrój w średniej grubości plasterki. Tak przygotowane warzywa rozłóż w naczyniu żaroodpornym posmarowanym 2 łyżkami oliwy, posyp je pieprzem, połóż na nich fetę, oprósz suszonym oregano i przykryj kolejną warstwą pomidorów. Całość posyp pieprzem i skrop pozostałą częścią oliwy. Naczynie żaroodporne przykryj folią aluminiową i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Zapiekaj 20 minut, a tuż przed podaniem posyp bazylią i tymiankiem oraz polej octem balsamicznym.

 

 

2. Roladki z papryki (5 porcji)

 

Składniki:

·         45 dag sera koziego,

·         5 strąków czerwonej papryki,

·         40 listków bazylii,

·         2 melony,

·         2 łyżki mleka,

·         szczypta soli,

·         szczypta pieprzu ziołowego.

 

Opiecz paprykę i obierz ją po ostygnięciu. Mleko wymieszaj z posiekaną bazylią i serem, a następnie dopraw. Na wierzch nałóż pokrojone w słupki melony oraz ser, który wcześniej przygotowałaś. Na koniec zbierz brzegi papryki wykałaczką i przyozdób je liśćmi bazylii.

 

3. Serek pleśniowy z brusznicami (4 porcje)

 

Składniki:

·         20 dag borówek brusznic,

·         10 dag bułki tartej,

·         1 jajko,

·         4 sery pleśniowe, 

·         natka pietruszki,

·         masło.

 

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni i panieruj w tym czasie serek pleśniowy. Następnie ułóż go na blaszce posmarowanej masłem i opiekaj przez 15 minut. Przed podaniem ozdób brusznicami i natką pietruszki.

 

 

A na deser...

 

·         Biała lemoniada – pokrój na ćwiartki 4 duże cytryny, wrzuć je do blendera, posyp 75 g brązowego cukru i garścią lodu. Następnie dodaj pół litra wody niegazowanej, zmiksuj i przelej przez sito do szklanego dzbanka. Wszystkie czynności powtórz i dolej do naczynia kolejną porcję napoju.

 

·         Orzeźwiająca woda z miętą – pokrój na ósemki 2 limonki, wrzuć je do dzbanka i dodaj do nich 4 opłukane gałązki mięty. Na koniec dolej 1 litr wody gazowanej i wrzuć kilka kostek lodu. 

 

 

 

 

 

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin