OZDOBY WIELKANOCNE.doc

(27 KB) Pobierz
OZDOBY WIELKANOCNE - BARWIENIE PISANEK

OZDOBY WIELKANOCNE - BARWIENIE PISANEK

Pisanki, kraszanki - nie może ich zabraknąć w wielkanocnym koszyczku. Oto kilka tradycyjnych sposobów na uzyskanie prostych barwników do farbowania świątecznych jaj.

Farbując jajka pamiętajmy, że na efekt końcowy - różne odcienie kolorów - złożą się nie tylko stężenie barwnika, czas moczenia w nim jajka, ale też naturalny kolor skorupki.

Naturalne barwniki robimy z wywarów różnych roślin i ziół. Oto, co nam jest potrzebne do uzyskania poszczególnych kolorów:

·         Żółty - liście brzozy, olchy i młodej jabłoni, suszone kwiaty jaskrów polnych, rumianek, suche łupinki cebuli oraz igły modrzewiowe (jaśniejsze odcienie najlepiej udają się na białych jajkach)

·         Czerwony - kora dębu, szyszki olchowe, owoce czarnego bzu, suszone jagody, suche łupinki cebuli

·         Różowy - sok z buraka (jeśli sok mocno rozcieńczymy wodą wyjdzie nam jasny różowy, jeśli długo pomoczymy w czysty soku uzyskamy nawet kolor czerwony)

·         Pomarańczowy - marchew, dynia

·         Brązowy - łupiny orzecha, igły jodłowe

·         Niebieski - owoce tarniny

·         Fioletowy - płatki ciemnej malwy

·         Zielony - trawa, pokrzywa, liście barwnika, młode żyto, kora brzozowa, wywar z jemioły

·         Czarny - wygotowane olchowe szyszki

Ciekawe efekty można też uzyskać mieszając różne barwniki ze sobą. Tak też można próbować barwić na kolory:

·         Złoty - łupiny orzecha i cebula (cebuli musi być więcej niż orzecha)

·         Fioletowy - owoce tarniny i czarnego bzu

Do wszystkich naturalnych wywarów należy dodać nieco octu, co sprawi, że kolory będą trwalsze.

Do mniej tradycyjnych sposobów barwienia jajek należą:

·         farbowanie poprzez gotowanie jajek z rysikami chemicznych (kopiowych) ołówków - uzyskujemy śliczny fioletowy kolor;

·         barwienie przy pomocy kolorowej bibuły - bibułę o intensywnych kolorach pociętą na drobne kawałki zalewamy gorącą wodą z dodatkiem octu;

Barwiąc jajka, możemy gotować je na twardo w wywarze . Farbując wydmuszki zanurzamy je w zimnym barwniku (pamiętajmy o tym, by zalepić woskiem dziurki w skorupce, by farba nie dostała się do środka).

Aby pisanki ładnie wyglądały można je dodatkowo przetrzeć szmatką umoczoną w oleju.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin