Składniki na spód:
· 1,5 szklanki mąki
· 1/2 szklanki cukru pudru
· 125 g masła/margaryny
· 1 żółtko
Wszystkie składniki szybko zagnieść, owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę czasu. Po tym czasie rękoma oprószonymi mąką wyłożyć do formy o wymiarach 45 x 40 cm (największa blacha*). Ponakłuwać, podpiec w temperaturze 190ºC przez 15 - 20 minut.
Składniki na masę makową:
· 4 i 2/3 szklanki maku
· 1¼ szklanki cukru pudru
· 100 g rodzynek
· 100 g posiekanych orzechów włoskich
· 4 jajka (osobno białka i żółtka)
· 2 łyżki bułki tartej
· olejek migdałowy do smaku
Mak sparzyć, osączyć, dwukrotnie zemleć. Utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać bakalie, olejek, bułkę tartą, wymieszać. Białka ubić na sztywno i wymieszać z masą makową.
Składniki na masę serową:
· 1,2 kg twarogu tłustego lub półtłustego zmielonego dwukrotnie (nie może być kwaśny)
· 1,5 szklanki cukru pudru (daję zazwyczaj trochę mniej, wcześniej próbuję)
· 150 g miękkiego masła
· 5 jajek (osobno białka i żółtka)
· 2 łyżki mąki ziemniaczanej
· skórka pomarańczowa - ile lubicie
Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodając po łyżce ser, i dalej ucierając. Wmieszać mąkę, skórkę. Białka ubić na sztywno i na koniec wmieszać do masy serowej.
Na podpieczony spód wyłożyć masę makową. Na nią wyłożyć masę serową.
Piec około 60 minut w temperaturze 175ºC (można od góry przykryć folią aluminiową, by sernik się nie spiekł i pozostał biały).
Wystudzić, schłodzić przez kilka godzin w zimnym pomieszczeniu.
Polać polewą czekoladową, lukrem, posypać orzeszkami, jak lubicie.
Smacznego :)
* piekłam z połowy przepisu w kwadratowej formie o boku 24 cm
renialen