pieczone ziemniaki.doc

(28 KB) Pobierz
Re: i jeszcze przepis na sos czosnkowy do ziemnia

Ziemniaki pieczone  i sos czosnkowy do ziemniaków

 

 


jest tu wiele sposobow:
- w kawalakach, skropione oliwą i do piekarnika, posypane lub nie ziolami, w
calosci, w folii, obgotowane krotko wczesniej, lub nie obgotowywane...

A ja zawsze polecam ziemniaki mmojej Mamy:
moga byc mlode, moga "starsze", obrac, umys, osuszyc dobrze (ważne!), każdy
jeden z osobna natrzec masłem (zwykłym lub solonym) ręcznie:-), ulozyc na
blasze zimnej.
Piekarnik do 180-200 rozgrzany (termoobieg 180, normalnie gora-dol to 200 moze
byc), do rozgrzanego wsadzic blache z ziemniakami.
I teraz: jak mlode lub male, to 30-40 minut, w polowie mozna przewrocic i
sprawdzac pod koniec czesciej. Jak duze, to 45 minut i jak wyzej.
Wychodzą takie upieczone w skorupce złote kule. Podawac od razu, bo po jakims
czasie skorka im zmieknie i nie bedzie wspanialego efektu.

Soso czosnkowy najprostszy: gęsty jogurt, sol, pieprz, 3-5 zabkow czosnku
zmiazdzonego, zamieszac, odstawic do schlodzenia na min 1/2 g. Powodzenia.
 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin