Duszone warzywa z ryżem by Ryshioo
(w tych proporcjach wystarczy na 3-4 posiłki) 1 duża kalarepka 1 cukinia 1 cebula kilka gałązek selera naciowego plus listki natka 3 papryki różnokolorowe 2 pomidory bez skórki 1 łyzka oliwy z oliwek (lub nie) 1 ząbek czosnku przyprawy (sól, pieprz, słodka papryka, ziele angielskie, rozmaryn, bazylia, oregano, itp. - mozna zastapić prowansalskimi) Wszystkie warzywa i liście pokroić (grubość wg uznania, kalarapke radzę na grube kawałki, wtedy imituje ziemniaki), czosnek wycisnąć, podlać nieco wodą, dodać przyprawy, ew. oliwę, wymieszać i dusić (do miękkości). POdawać z ryżem basmati lub innym mm. Z góry zaznaczam, że przepisy były podane dla 4 osob. Wszamałysmy jednak z przyjaciółką to we dwie i szczerze mówiąc nie pogardziłybyśmy dokładką. Dlatego z czystym sumieniem moje makaronowe przepisy podaję dla 2 osób (albo nawet 1 bardzo głodnej) Z tuńczykiem jadłam, inne nie, ale myślę, że są równie dobre.
krystynka161