Duszone warzywa po włosku.doc

(369 KB) Pobierz
Składniki:



Duszone warzywa po włosku

Czas przygotowania; 60 min

1 porcja – 270 kcal

Ilość – 4 porcje

 

Składniki:

50 dag zielonej fasolki szparagowej, 5 średnich pomidorów, 4 duże cebule, 1 puszka (425 ml) białej fasoli, 2-3 ząbki czosnku, 1/2 pęczka tymianku, 3 listki laurowe, 1 szklanka rosołu (instant), 1/2 szklanki soku pomidorowego, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól, słodka papryka, tabasco

 

Przygotowanie:

Starannie oczyścić zieloną fa­solkę szparagową, opłukać pod bieżącą wodą, pokroić na małe kawałki. Zagotować w garnku szklankę rosołu (instant). Wrzucić fasolkę na 10 minut do wrzącego rosołu. Oczyścić pomidory, umyć, podzielić je na ćwiartki. Osaczyć na sitku fasole, opłukać pod bieżącą wodą. Obrać 2-3 ząbki czosnku, po­kroić w cienkie plasterki. Opłu­kać tymianek. Skropić naczynie żaroodporne oliwą z oliwek. Osaczyć fasolkę szparagową, rosół zlać do rondelka. Obrać ce­bule, podzielić na ósemki. Wy­mieszać warzywa, przełożyć do naczynia, dodać listki laurowe.

Wymieszać rosół z połową szklanki soku pomidorowego. Doprawić sos do smaku (pikant­nie) solą, słodką papryką i kilko­ma kroplami tabasco. Polać nim warzywa w żaroodpornej formie. Wstawić pod przykryciem do dobrze nagrzanego piekarnika. Dusić przez 45 minut w tempera­turze około 200°C. Po wyjęciu z pieca ponownie doprawić po­trawkę warzywną do smaku. Podawać na gorąco, najlepiej ze świeżym białym pieczywem, na przykład bagietką. Warzywa po włosku wspaniałe smakują z wytrawnym czerwonym winem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin