Duszone warzywa po włosku
Czas przygotowania; 60 min
1 porcja – 270 kcal
Ilość – 4 porcje
Składniki:
50 dag zielonej fasolki szparagowej, 5 średnich pomidorów, 4 duże cebule, 1 puszka (425 ml) białej fasoli, 2-3 ząbki czosnku, 1/2 pęczka tymianku, 3 listki laurowe, 1 szklanka rosołu (instant), 1/2 szklanki soku pomidorowego, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól, słodka papryka, tabasco
Przygotowanie:
Starannie oczyścić zieloną fasolkę szparagową, opłukać pod bieżącą wodą, pokroić na małe kawałki. Zagotować w garnku szklankę rosołu (instant). Wrzucić fasolkę na 10 minut do wrzącego rosołu. Oczyścić pomidory, umyć, podzielić je na ćwiartki. Osaczyć na sitku fasole, opłukać pod bieżącą wodą. Obrać 2-3 ząbki czosnku, pokroić w cienkie plasterki. Opłukać tymianek. Skropić naczynie żaroodporne oliwą z oliwek. Osaczyć fasolkę szparagową, rosół zlać do rondelka. Obrać cebule, podzielić na ósemki. Wymieszać warzywa, przełożyć do naczynia, dodać listki laurowe.
Wymieszać rosół z połową szklanki soku pomidorowego. Doprawić sos do smaku (pikantnie) solą, słodką papryką i kilkoma kroplami tabasco. Polać nim warzywa w żaroodpornej formie. Wstawić pod przykryciem do dobrze nagrzanego piekarnika. Dusić przez 45 minut w temperaturze około 200°C. Po wyjęciu z pieca ponownie doprawić potrawkę warzywną do smaku. Podawać na gorąco, najlepiej ze świeżym białym pieczywem, na przykład bagietką. Warzywa po włosku wspaniałe smakują z wytrawnym czerwonym winem.
krystynka161