uczennica – lat 22, głęboki stopień upośledzenia umysłowego
Sporządziła mgr Małgorzata Lotko – nauczyciel ZSS Nr 4 w Łodzi
SFERA
CEL OGÓLNY
CEL SZCZEGÓŁOWY
UWAGI
O REALIZACJI
SAMO-
OBSŁUGA
1. DOSKONALENIE UMIEJĘTNOŚCI JEDZENIA I PICIA
a) kształcenie umiejętności spokojnego spożywania posiłków, niwelowanie odruchów krztuszenia się
b) usprawnianie umiejętności picia
z kubka (zasysanie płynu)
c) kształcenie poprawnego zachowania podczas spożywania posiłków, redukowanie zachowań nietypowych
codziennie
a) kształcenie umiejętności sygnalizowania zabrudzonego pampersa
b) wykształcanie potrzeby mycia rąk
c) kształcenie umiejętności mycia rąk
z użyciem mydła
d) kształcenie umiejętności rozpoznawania ręcznika jako przedmiotu służącego do wycierania rąk
e) wykształcanie potrzeby mycia zębów, niwelowanie strachu przed tą czynnością
3. WDRAŻANIE DO SAMODZIELNEGO UBIERANIA SIĘ
I ROZBIERANIA
a) kształcenie umiejętności rozpoznawania częsci garderoby
b) kształcenie umiejętności współdziałania z osobą ubierającą
lub rozbierającą
przy sprzyjającej okazji
5. KSZTAŁCENIE UMIEJĘTNOŚCI ROZUMIENIA SŁÓW WYPOWIADANYCH PRZEZ NAUCZYCIELA
a) doskonalenie umiejętności reagowania na proste polecenia: „podnieś rękę”, „podaj rękę”, „pokaż głowę”
6. WDRAŻANIE DO UMIEJĘTNOŚCI NAŚLADOWANIA
a) wdrażanie do naśladowania prostych gestów: klaskanie, papa, cześć
7. DOSKONALENIE ZNAJOMOŚCI SCHEMATU WŁASNEGO CIAŁA
a) wzbudzanie zainteresowania odbiciem własnej twarzy widzianej
w lustrze
b) kształcenie umiejętności wskazywania głowy, rąk i nóg
c) wdrażanie do umiejętności
wskazywania części twarzy: nos, usta, oko
głównie
podczas zajęć ruchowych met.
W. Sherborne
7. ROZWIJANIE ZACHOWAŃ SPOŁECZNYCH
a) kształcenie umiejętności reagowania uśmiechem na uśmiech
b) kształcenie reakcji „cześć” na przywitanie i „papa” na pożegnanie
c) kształcenie umiejętności współdziałania w grupie
MOTORYKA MAŁA I DUŻA
8. USPRAWNIANIE MANUALNE
a) doskonalenie umiejętności utrzymywania przedmiotów w dłoni przez dłuższy czas oraz w obydwu dłoniach jednocześnie
b) doskonalenie funkcji palców zwłaszcza kciuka i palca wskazującego
c)doskonalenie chwytu całą dłonią zwłaszcza dłonią prawą
d) wdrażanie do wykonywania ruchów precyzyjnych
podczas zajęć
z zakresu motoryki małej
9. DOSKONALENIE SPOSOBU LOKOMOCJI
a) usprawnianie umiejętności poruszania się
b) zwiększania zakresu ruchów we wszystkich stawach
z zakresu motoryki dużej
FUNKCJE POZNAWCZE
10. STYMULACJA PERCEPCJI:
DOTYKOWEJ, SMAKOWEJ, WĘCHOWEJ, WZROKOWEJ, SŁUCHOWEJ
a) wdrażanie umiejętności rozróżniania ciepła i zimna
b) zmniejszanie nadwrażliwości
dotykowej na przedmioty lepkie
c) kształcenie rozpoznawania smaków: słodki, gorzki, kwaśny i słony
d) wdrażanie umiejętności
reagowania na zapach jedzenia (obiad, produkty spożywcze, zapach owoców)
e) kształcenie umiejętności koncentracji uwagi na bodźcach wzrokowych
f) kształcenie umiejętności koncentracji uwagi na bodźcach słuchowych
g) kształcenie koordynacji wzrokowo - ruchowej
podczas spożywania posiłków, zajęć „poranneo kręgu”, zajęć umuzykalniających
Metody stosowane w pracy rewalidacyjno – wychowawczej:
- metoda „porannego kręgu”
- metoda ruchu rozwijającego W. Sherborne
- metoda F. Affolter
- elementy integracji sensorycznej
- „malowanie dziesięcioma palcami”
- gesty
- metoda zabawy
- poprzez naśladownictwo
- praktycznej działalności dziecka
- wykorzystywanie sytuacji codziennych
- metoda świąt
Rafako2_1