SKŁADNIKI:
6 jajek,
25 dag ziemniaków,
pół szklanki oliwy,
sól,
ewentualnie średnia cebula
SPOSÓB WYKONANIA: Dwie rzeczy są najważniejsze aby udała się ta najbardziej typowa ze wszystkich tortilla: oliwa dobrej jakości i staranne przygotowanie ziemniaków. Ziemniaki powinny być nie duże i możliwie jednakowej wielkości. Obrane z łupinek pokroić w cienkie plasterki, umyć, osączyć, posolić i rozłożyć na ścierce, aby wyschły z obu stron. Dopiero wówczas smażyć. Rozgrzać oliwę na patelni. Do niezbyt gorącej włożyć ziemniaki i smażyć do miękkości, nieustannie poruszając je końcem noża. Powinny pozostać białe. W misce ubić jajka. Włożyć do nich usmażone ziemniaki, wymieszać i wyłożyć cała masę na patelnię. Smażyć z obu stron. Druga wersja tej tortilli zawiera cebulę, drobno posiekaną i usmażoną na oliwie, lecz nie zrumienioną przed ziemniakami.
DODOX